|
|
Autor |
Wiadomość |
blekitna
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 395
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Pon 22:40, 27 Paź 2008 |
|
Mój mężczyzna kiedyś jadł zupę cebulową i bardzo mu smakowała. Postanowiłam zrobić mu niespodziankę i ugotować taką zupkę w domku. Muszę przyznać że do zupy cebulowej byłam sceptycznie nastawiona ale i mnie ona smakowała. Ugotowałam zupę dla dwóch osób na 2 dni. a oto przepis:
ponad kilogram cebuli (ja użyłam 1.200)
włoszczyzna
2 kostki jedna z kurczaka droga z wołowiny
śmietana 18 %
grzanki (można kupić gotowe lub zrobić samemu z pszennego pieczywa lub bagietki)
sól,pieprz do smaku
Włoszczyznę obieram pakuje do garnka,4 duże cebule kroje (możne być na ćwiartki). zalewam woda stawiam na gaz i czekam aż zawrze. Następnie zmniejszam ogień aby woda z zawartością lekko sie partoliła i dodaje 3 ziarenka pieprzu. Wcześniej kroje resztę cebuli na drobne paseczki i smarze na patelni razem z jednym ząbkiem czosnku.Gdy cebulka jest już szklista dodaje łyżeczkę wegety czy innej przyprawy do zupy i pól łyżeczki cukru, a następnie dokładnie mieszam. Po wymieszaniu wsypuje całość do garnka z zupą i gotuje około godziny.Po godzinie zupę przelewam przez durszlak,włoszczyznę wyrzucam a cebulę przecieram przez owy durszlak.Dodaję do tego śmietany (2 czubate łyżki) ale jak ktoś woli może więcej. Zupa ma konsystencje kremu.Doprawiam do smaku kostkami bulionowymi.Zupę podałam z wcześniej zrobionymi na beztłuszczowej patelni grzankami. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
layla
Super Pani Domu
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 739
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany:
Śro 18:28, 29 Paź 2008 |
|
to jest ulubiona zupka w mojej rodzinie A spróbuj jeszcze doprawić ją szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.... mniaaam |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
hispana
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 210
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
Skąd: Warszawa
|
Wysłany:
Czw 12:34, 30 Paź 2008 |
|
Alternatywnie mozna zrobic zupe bez smietany w wersji francuskiej:
- cebule cukrowe smazyc az sie skarmelizuja, dodac bulion i gotowac ok 15 minut
- albo cebule zwykle smazyc z odrobina cukru (potrzebny do karmelizacji) i dalej rozcienczyc bulionem
- lub do podsmazonej cebuli wlac duzo smietany i sera niebieskiego, dodac bulionu i tyz bedzie zupa (uwaga na kalorie - za to smak niebianski) |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |