|
|
Autor |
Wiadomość |
metzli
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany:
Nie 21:17, 20 Lip 2008 |
|
Przepis pochodzi ze słynnej szkoły Le Cordon Bleu a zupa jest szybka, prosta, wykwintna i przepyszna
2 główki czosnku obranego w ząbki
2 cebule posiekane
300 g ziemniaków drobno pokrojonych
500 ml bulionu lub wody
500 ml mleka
6 łyżek masła
sól
świeżo mielony pieprz
W rondlu roztapiamy 3 łyżki masła, wrzucamy czosnek i dusimy przez 7 minut. Następnie dodajemy cebulę i dusimy dalsze 2-3 minuty. Potem dodajemy ziemniaki i pozostałe masło i dusimy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając, aby ziemniaki nie przywarły do garnka. Wlewamy mleko i bulion (ja zawsze używam wegetariańskiego) i gotujmy aż zmiękną ziemniaki. Miksujemy zupę, doprawiamy solą i pieprzem.
W przepisie podano aby podawać je z crostini z pastą z oliwek. To dobry dodatek do wielu zup. Osobiście kiedy już się zabieram za siekanie oliwek przyrządzam tapenadę, którą uwielbiam:
100 g czarnych oliwek
2-3 ząbki czosnku
kilka posiekanych suszonych pomidorów z oliwy
1/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek
mała łyżeczka musztardy dijon lub 2 łyżeczki grubej francuskiej
łyżka kaparów
Wszystko zmiksować na pastę (najbardziej lubię taką, w której są wyczuwalne solidne kawałki oliwek) i pałaszować.
Życzę smacznego! |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |