|
|
Autor |
Wiadomość |
Zabcia
Super Pani Domu
Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 847
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
|
Wysłany:
Sob 15:24, 25 Paź 2008 |
|
A oto zupka, która gościła na naszym weselu, a w domku bije wszystkie inne na głowę. Oto przepis :
800 g wołowiny bez kości
2 duże cebule
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
2 świeże żółte i czerwone papryki
2 duży pomidor
1–2 ząbki czosnku
1 marchewka
2 pietruszki
600 g ziemniaków
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Czasami dodaję pieczarki, pół puszki kukurydzy itp. zależy od zaopatrzenia lodówki. Prawdziwy bogracz jest na smalcu, ja jednak nie dodaję, ponieważ unikamy takich tłuszczów w naszej kuchni.
W garnku z grubym dnem (ale można na zwykłej patelni) przesmażam pokrojone w kostkę mięso wołowe lub wieprzowe wraz z posiekaną cebulą. Oczywiście na smalcu lub innym tłuszczu.
Następnie dodaję 2 szklanki wody, słodką paprykę, pomidory pokrojone w ćwiartki lub z puszki) i paprykę pokrojoną w kostkę. Duszę na małym ogniu, dolewając w miarę potrzeby wody.
Gdy mięso jest prawie miękkie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i duszę, aż wszystko będzie miękkie. Radzę jednak nie przegotować ziemniaków, bo się rozejdą. Jeśli ktoś woli zamiast ziemniaków mogą być drobnutkie kluseczki tzw. czipetki, my jednak wolimy ziemniaki
Jest to zupa gulaszowa, która każdy może dopasować do siebie. Nie ma przy niej dużo pracy, a odgrzewana smakuje jesczez lepiej. Poleca. Palce lizać |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
kasiam
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 29 Mar 2008
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Łomża
|
Wysłany:
Sob 23:37, 01 Lis 2008 |
|
Polecam tą zupę, przepyszna . Ja jak byłam na weselu to jadłam to, a później wspólnie z mamą ugotowałyśmy . Cała rodzinka się tym zachwycała
Zabcia ja dodaję i ziemniaki i kluski , wychodzi pysznie |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |