|
|
Autor |
Wiadomość |
AgnesAdv
Prawa Ręka Admina
Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 2040
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy
Skąd: Tychy
|
Wysłany:
Śro 15:20, 11 Cze 2008 |
|
Bardzo szybka pomidorówka
Przygotowac porzadana ilosc bulionu [wrzatek plus kostka lub bulion z poprzedniego obiadu]
Cebulke pokroic w drobna kosteczke, podsmazyc na masle, dodac przecier pomidorowy, przesmazyc jeszcze chwile - dodac do goracego bulionu, wymieszac, chwile pogotowac et voila - nawet 10 minut nie zajmuje
Taka pomidorowka jest bardzo delikatna i kremowa - mozna ja podawac jako zupe krem z grzankami, groszkiem ptysiowym, kleksem smietany, lub z makaronem/ryzem |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
tabazo
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Czw 23:37, 20 Sty 2011 |
|
najlepsza jednak jest ze świeżych pomidorów, tego smaku nie da się zastąpić wszędzie wkrada się pośpiech...zwolnijmy trochę :)Pozdrawiam
|
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
hispana
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 210
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
Skąd: Warszawa
|
Wysłany:
Czw 20:49, 27 Sty 2011 |
|
ostatnio jakoze dostepne mam tylko pomidory z puszki, zachwycam sie toskanska zupa pomidorowa - ma bardzo intensywny smak, jest gesta i doskonale rozgrzewa:
podsmazam cebule i czosnek, dodaje pomidory z puszki, zagotowuje, dopelniam woda do pozadanej przeze mnie gestosci, nastepnie dodaje grzanki usmazone na oliwie, wrzucam do zupy, gotuje dotad az grzanki zmiekna, dodaje sol, pieprz i miksuje - proporcje sa absolutnie dowolne, mozna te zupe podkrecic na nastepujace sposoby: 1) dodac pestki z dyni i polac na talerzach oliwa dyniowa, 2) usmazyc w lupinach cale zabki czosnku i po obraniu z lupin dodac na talerz (zachowac oliwe po smazeniu czosnku koniecznie!), 3) dodac lyzke ubitej smietany, 3) mozna dodac dowolna ilosc chilli, 4) dodac pesto, 5) dodac trufle (lub oliwe truflowa) |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
kallka
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Śro 21:00, 02 Lut 2011 |
|
polecam dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, nadaje super posmak pomidorówce. Jak pierwszy raz o tym usłyszałam to mi się wierzyć nie chciało ,ale zaryzykowałam - warto |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |