|
|
Autor |
Wiadomość |
Maddy
Prawa Ręka Admina
Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy
|
Wysłany:
Sob 19:48, 20 Lut 2010 |
|
Przepis pochodzi z dodatku do "Gazety Wyborczej" (Nowa Kuchnia Polska, zeszyt nr 23 - Spotkanie z jaroszami pod red. Anny Wrońskiej, str. 270 ).
Składniki:
3 pęczki młodych marchewek
1 szklanka zielonego groszku (mrożony też może być)
1 łyżka oliwy
1 mała cebula pokrojona w piórka
1/2 łyżeczki nitek szafranu
2 szalotki pokrojone w piórka
1 por - biała część, pokrojony w cienkie krążki
5-7 pieczarek
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2/3 szklanki śmietany kremówki (30%)
1/2 pęczka szparagów pokrojonych na połówki
10 dag listków szpinaku
masło do formy
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę żaroodporną o pojemności 1 litra wysmarować masłem.
Marchewki obgotować w osolonej wodzie (ok. 2 minut), wyjąć i osączyć. Jeżeli groszek jest świeży, zrobić to samo, co z marchewką. W garnku rogrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać pory i udusić ok. 4 minut do miękkości. Dodać szafran, marchewki i pieczarki pokrojone na połówki, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Wlać wino i podgrzewać aż wyparuje, wtedy dodać bulion i dusić ok. 4 minut. Na końcu wlać śmietanę, a po zagotowaniu groszek, szparagi i szpinak. Całość przełożyć do formy i piec ok. 30 minut do zrumienienia wierzchu. |
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Maddy dnia Nie 12:36, 21 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |