|
|
Autor |
Wiadomość |
Amber
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 12 Maj 2008
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany:
Pon 10:07, 29 Wrz 2008 |
|
Na działce mam krzew czy drzewo? rokitnika.
Ma bardzo dużo owoców-mają podobno bardzo dużo witaminy C.
Podobno robi się z nich przetwory i sok.Ale nie mogę znaleść przepisów.
Czy któras z Was może robiła cos z rokitnika lub zna jakieś przepisy jak go przetworzyć? |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
ewciak
Super Pani Domu
Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 604
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany:
Wto 12:16, 30 Wrz 2008 |
|
Osobiście nic z rokitnika nie robiłam, ale mam książkę p. Ireny Gumowskiej pt.:"Słońce w słoikach", a w niej - cytuję :
*Przecier
Owoce rokitnika przebrać, umyć, wsypać do pojemnika, zmiksować(delikatnie i krótko) i przetrzeć przez sito. Przecier doprowadzić do wrzenia razem z dodanym do smaku cukrem i przelać do słoików. Zamknąć i pasteryzować ok. 20 minut w temperaturze ok. 80 st C
*Sok z rokitnika
Przepuścić przygotowane owoce przez sokowirówkę, osłodzić do smaku, przelać do słoików i pasteryzować. Sok po pewnym czasie rozdziela się na płyn i galeretkę, dlatego lepiej jest tego typu przetwory przechowywać nie w butelkach, tylko w słoikach.
*Rokitnik w soku własnym
Umyte starannie owoce ułożyć w idealnie czystych słoikach, nieco ugniatając, by wyprzeć powietrze. Pasteryzować ok. 20 min w temp. ok.
80 st.C, bez cukru, a jeśli słodzić, to zwykle na 1 kg rokitnika daje się 40-50 dag cukru.
*Nalewka rokitnikowa
Ma ona piękny, rubinowy kolor. Przebrać 2 kg owocow, umyć pod bieżącą wodą i wrzucić do gąsiorka 5-litrowego. Zalać 2,5 l spirytusu, zasypać 2 kg cukru i czekać, aż cukier "wyciągnie" sok z owoców.Można też gotowy sok wlać do butli, dolać wody i tyle wódki lub spirytusu, aby otrzymać nalewkę o żądanej mocy.Tzw. damska będzie miala ok. 30% mocy a "męska" może mieć i do 40. Im dłużej nalewka stoi - tym lepsza.
Świeże owoce rokitnika w cieple szybko fermentują, spada wtedy gwałtownie ich wartość, toteż po zebraniu trzeba je od razu użytkować. Najwygodniej zbierać owoce rokitnika po przymrozkach. Mniej wtedy pękają, mniej plamią(plamy trwałe) i są smaczniejsze.
A tu znalazłam jeszcze cosik[link widoczny dla zalogowanych] |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |