Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Konfitury dzemy i galaretki Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
milunia
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 83 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 15:02, 15 Lip 2008 Powrót do góry

GALARETKA Z JABŁEK I PIGW
350ml soku z jabłek (bez dodatku cukru)
500ml (1/2 l )soku z pigw (bez dodatku cukru)
150 g borówek
1 torebka (20 g ) Żelfixu
1250 g (1 1/4 kg ) cukru
1 torebki kwasku cytrynowego


Borówki przebrac , umyć,zważyć nastepnie z dodatkiem soków, żelfixu cukru i kwasku cytrynowego sporządzic galaretkę
(oczyszczone owoce bardzo drobno pokroic lub wycisnąć z nich sok z odważonej ilosci cukru odjąć 2 pełne łyszki ,wymieszć z zawartością torebki żelfixu i domieszć w garnku do masy owocowej (soku owocowego )Zawartość garnka przy nieustannym jej mieszaniu zagotować na śilnym ogniu. Z chwilą gdy zacznie mocno bulgotac dodac reszte cukru. Całość ponownie zagotować mieszjac. Konfiture ( drzem )przez 1 minute ,agalaretkę przez 0,5 minuty,( z zegarkiem w ręku )gotować stale mieszajac ,zdiąć z ognia .
Konfiturę (drzem galaretkę ) ew. odszumować .Przetworem natychmiast npełnić npo brzegi przygotowane słoiki, zamknąć wieczkami twistoff, od razu odwrucić do góry dnem i tak zostawić na około 5 minut.W trakcie stygnięcia galaretki słoik od czsu do czsu poruszać aby się borówki równomiernie rozmieściły.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)