|
|
Autor |
Wiadomość |
Maddy
Prawa Ręka Admina
Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy
|
Wysłany:
Wto 22:45, 16 Cze 2009 |
|
Przepis pochodzi z dodatku do "Gazety Wyborczej" (Nowa Kuchnia Polska, zeszyt nr 9 - Spotkanie pachnące pod red. Anny Wrońskiej, str. 98 ).
Składniki:
2,7 kg kwaśnych zielonych jabłek Granny Smith (można użyć innej odmiany, ale tylko ta odmiana da ładny, zielony kolor),
3 cytryny lub limonki,
15 gałązek mięty,
cukier,
ew. zielony barwnik spożywczy
Umyć jabłka i pokroić na kawałki. Posiekać połowę mięty. Jabłka włożyć do rondla z grubym dnem i zalać wodą tak, żeby je ledwo przykryć. Dodać sok z cytryn i posiekaną miętę, zagotować i dusić 20 minut, aż jabłka zupełnie zmiękną. Przygotować dużą miskę, przykryć ją gazą i przywiązać gazę do brzegów. Jabłka wyłożyć na gazę i zostawić na 12 godzin, aby spłynął cały sok. Nie wyciskać. Odmierzyć ilość otrzymanego soku. Dodać do niego cukier ( na każde 600 ml soku - 45 dag cukru). Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się rozpuści cukier. Potem szybko doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu 10-15 minut. Sprawdzić, czy kropla galaretki upuszczona na talerz od razu zastyga. Jeśli tak, galaretka gotowa. Dodać do niej pozostałą miętę oraz barwnik, delikatnie wymieszać. Przełożyć do słoików, zapasteryzować. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |