Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Cukinia Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Mariola
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 231 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 10:56, 15 Sie 2008 Powrót do góry

Mam w ogródku zatrzęsienie cukinii ( zielonej), czy może wiecie drogie PPD , jak można przyrządzić marynatę w słoikach , lub jakieś inne ciekawe sposoby konserwowania . Jedyny przepis w Internecie na marynowaną cukinię znalazłam bez octu , dziwne . Question


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
ewciak
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 604 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 13:44, 15 Sie 2008 Powrót do góry

Osobiście nie próbowałam robić przetworów z cukinii, ale zerknij pod ogórasy. Tam DoMCIA wrzuciła stronkę z mnóstwem przepisów - jest cukinia i jest ocet Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
mamuniaewy
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 46 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 15:03, 16 Sie 2008 Powrót do góry

Pikle - połowa zawartości to cukinia, reszta to to, co Ci smakuje. Do zalewy ocet 2%, na dwie szklanki takiego roztworu octu szklanka płaska cukru, łyżeczka płaska soli, łyżka płaska gorczycy, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i kilka liści laurowych, można kawałek korzenia chrzanu, ząbki czosnku, liście wiśni, winorośli czy co nam smakuje. Cukinia do tego pokrojona w kostkę ze skórką, jeżeli młodziutka, to z pestkami, jeżeli starsza wyciąć gniazda nasienne, plasterki marchewki [można powycinać w serduszka czy kwiatki] obgotowane, obgotowane pieczarki, kawałki papryki, malutka cebulka [im mniejsza, tym smaczniejsza, najlepsza jest dymka, taka do sadzenia, albo szalotka], małe ogóreczki, kulki wykrawane z dyni, fasolka szparagowa obgotowana - po prostu to, co lubisz i co się dobrze w słoiku prezentuje. Powkładaj warzywa dość ciasno, dodaj przyprawy, zalewaj zalewą [oblicz sobie, ile octu dodajesz do wody i zagotuj najpierw wodę z cukrem i solą, do gorącej dodajesz ocet] która jest gorąca, gotuj słoiki przez półgodziny, jeżeli są duże to nawet godzinę, jeśli dodajesz fasolki, musisz następnego dnia znowu je zagotować. Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)