Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 przepis na ciasto Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
anatemka
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 10 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 8:25, 21 Lip 2008 Powrót do góry

Odkryłam go jakis czas temu, sprawdza się rewelacyjnie. Ciasto wychodzi sredniej grubości.
1/2 kg mąki
1 łyzeczka soli
30 dkg drożdży
ok. szkl wody.

W mace zrobić dołek, wrzucić drożdże, zalać odrobina wody, odstawić na 20 min.
Dodać sól, niecałą szkl wody, wyrobić ciasto. Odstawić na godz.

Ja dziele ciasto na pół i wychodzą mi z tego dwie pizze pieczone w formie do tarty.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mariola
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 231 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 16:56, 24 Lip 2008 Powrót do góry

Antemko , nie machnęłaś się z ilością drożdży , chyba chodzi o 30 gr. A nie dkg ?
To tak jeśli chodzi o świeżutkie gospodynie , naprawdę gotowe będą dodać na 50 dkg mąki – 30 dkg drożdży. Przepis polecam , wypróbowany . Łączę pozdrowionka


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
bazyla
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 29 Cze 2008
Posty: 59 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: okolice Warszawy

PostWysłany: Pon 12:02, 28 Lip 2008 Powrót do góry

Uwaga, jutro wg tegoż przepisu robię pizzę.
Mam nadzieję, że będzie smakowita. Drożdży chyba dać 3 dkg, nie???

A propos drożdzy - jeśli mam drożdże suszone, takie w proszku, to mogę je dać zamiast drożdży tradycyjnych? Czy wtedy przepis na wykonanie ciasta ulega jakiejś modyfikacji?

Czy 3 dkg drożdży tradycyjnych = 3 dkg drożdży suszonych???

Proszę o opinię doświadczone kulinarnie panie domu.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
sibela
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 249 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: zza gor i lasow

PostWysłany: Pon 20:56, 28 Lip 2008 Powrót do góry

a zobacz na opakowaniu drozdzy suchych. U nas sa drozdze na kostki (jedna wazy 45 gr) i opakowanie drozdzy suchych odpowiada takiej kostce. Ja pieke z suchych tylko w awaryjnych sutuacjach, wole takie w kostce.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
misschatelaine
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 11 Sie 2007
Posty: 261 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pon 21:03, 28 Lip 2008 Powrót do góry

Jeśli używasz świeżych drożdży (w kostce), należy ich dawać zwykle dwa razy więcej niż nakazuje przepis z drożdżami suszonymi.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
zytka
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 20 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Śro 17:34, 24 Wrz 2008 Powrót do góry

Moje ciasto:0,5 kg mąki,5 dkg drożdży świeżych,2 łyżki oliwy,albo oleju,woda i sól.Ciasto wkładam do brytfanki i czekam jak podwoi swoja objętość,placek ma ok 1 cm przed wyrośnięciem.Zanim położę składniki nakłuwam ciasto widelcem,i dekoruję składnikami.Zbyt duża ilość składników na cieście nie jest wskazana.Życzę smacznego Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez zytka dnia Śro 17:36, 24 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)