|
|
Autor |
Wiadomość |
anatemka
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Pon 8:25, 21 Lip 2008 |
|
Odkryłam go jakis czas temu, sprawdza się rewelacyjnie. Ciasto wychodzi sredniej grubości.
1/2 kg mąki
1 łyzeczka soli
30 dkg drożdży
ok. szkl wody.
W mace zrobić dołek, wrzucić drożdże, zalać odrobina wody, odstawić na 20 min.
Dodać sól, niecałą szkl wody, wyrobić ciasto. Odstawić na godz.
Ja dziele ciasto na pół i wychodzą mi z tego dwie pizze pieczone w formie do tarty. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
Mariola
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 231
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Czw 16:56, 24 Lip 2008 |
|
Antemko , nie machnęłaś się z ilością drożdży , chyba chodzi o 30 gr. A nie dkg ?
To tak jeśli chodzi o świeżutkie gospodynie , naprawdę gotowe będą dodać na 50 dkg mąki – 30 dkg drożdży. Przepis polecam , wypróbowany . Łączę pozdrowionka |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
bazyla
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 29 Cze 2008
Posty: 59
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: okolice Warszawy
|
Wysłany:
Pon 12:02, 28 Lip 2008 |
|
Uwaga, jutro wg tegoż przepisu robię pizzę.
Mam nadzieję, że będzie smakowita. Drożdży chyba dać 3 dkg, nie???
A propos drożdzy - jeśli mam drożdże suszone, takie w proszku, to mogę je dać zamiast drożdży tradycyjnych? Czy wtedy przepis na wykonanie ciasta ulega jakiejś modyfikacji?
Czy 3 dkg drożdży tradycyjnych = 3 dkg drożdży suszonych???
Proszę o opinię doświadczone kulinarnie panie domu. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
sibela
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: zza gor i lasow
|
Wysłany:
Pon 20:56, 28 Lip 2008 |
|
a zobacz na opakowaniu drozdzy suchych. U nas sa drozdze na kostki (jedna wazy 45 gr) i opakowanie drozdzy suchych odpowiada takiej kostce. Ja pieke z suchych tylko w awaryjnych sutuacjach, wole takie w kostce. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
misschatelaine
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 11 Sie 2007
Posty: 261
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany:
Pon 21:03, 28 Lip 2008 |
|
Jeśli używasz świeżych drożdży (w kostce), należy ich dawać zwykle dwa razy więcej niż nakazuje przepis z drożdżami suszonymi. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
zytka
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Łódź
|
Wysłany:
Śro 17:34, 24 Wrz 2008 |
|
Moje ciasto:0,5 kg mąki,5 dkg drożdży świeżych,2 łyżki oliwy,albo oleju,woda i sól.Ciasto wkładam do brytfanki i czekam jak podwoi swoja objętość,placek ma ok 1 cm przed wyrośnięciem.Zanim położę składniki nakłuwam ciasto widelcem,i dekoruję składnikami.Zbyt duża ilość składników na cieście nie jest wskazana.Życzę smacznego |
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez zytka dnia Śro 17:36, 24 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |