Autor |
Wiadomość |
wyrocznia
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Pon 21:05, 21 Lip 2008 |
|
Jest już temat o farszu, teraz słow kilka o cieście: Porcja na ok. 30 pierogów: Bierzemy z osiem średniej wielkości ziemniaków, obieramy i gotujemy. Możemy to zrobić dzień wcześniej - jest lepsze i można zaoszczędzić trochę czasu. Ugotowane ziemniaczki mielimy w maszynce albo gnieciemy. Do nich dodajemy jedno jajko i sypiemy mąkę. Zaczynamy formować z tego ciasto. Jak jest za rzadkie - dosypujemy mąki. Wyrobienie ciasta trwa ok. 10 min. Intuicyjnie można wyczuć, czy trzeba jeszcze mąki czy już nie. Potem bierzemy wałek, dajemy na niego trochę mąki i rozwałkowujemy ciasto. Potem bierzemy garnuszek lub szklanke i wykrajamy krążki do momentu, aż brakie nam ciasta. Na krążki kładziemy farsz - wg uznania ale musimy pamiętać,że nie może go być za dużo, bo wypłynie itp. Następnie lepimy, możemy też ozdobić każdego pierożka widelcem. W międzyczasie stawiamy wodę w garnku, solimy ją i dodajemy łyżkę oleju (żeby się nie kleiły podczas gotowania). Ulepione pierożki wrzucamy do gotującej się wody. Gdy wypłyną, gotujemy od 5ciu do 10ciu minut.
To moje ukochane danie, obojętnie, z jakim farszem. Smacznego |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
sibela
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: zza gor i lasow
|
Wysłany:
Pon 21:12, 21 Lip 2008 |
|
pierwszo slysze o ciescie na pierogi z ziemniakow ale moze warto sprobowac |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
wyrocznia
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Pon 21:40, 21 Lip 2008 |
|
sibela napisał: |
pierwszo slysze o ciescie na pierogi z ziemniakow ale moze warto sprobowac |
A ja pierwszy raz o cieście bez ziemniaków |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
sibela
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: zza gor i lasow
|
Wysłany:
Wto 16:11, 22 Lip 2008 |
|
no maka, jajko i goraca woda |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
KASIATERESA
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Wto 17:15, 22 Lip 2008 |
|
Ja jeszcze dodaję łyżkę stołową masła no i sól.Reszta składników taka sama jak u sibeli.Pozdrawiam. |
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez KASIATERESA dnia Wto 17:26, 22 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
mdobra1
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Wto 21:29, 22 Lip 2008 |
|
A ja nawet bez jajka: sama mąka i gorąca woda... |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
KASIATERESA
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Wto 21:51, 22 Lip 2008 |
|
Przepraszam bardzo zapomniałam dodać,że masło musi być miękkie
Mogłaś użyć opcji edytuj.
Moderator. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
Mariola
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 231
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Śro 6:57, 23 Lip 2008 |
|
Bardzo ciekawe ciasto z ziemniakami , też wypróbuję (mam nadzieję) , tylko mam małą uwagę , z tego co słyszałam lub czytałam ( niestety nie paniętam gdzie ) ziemniaki po ugotowaniu nie mogą stać do następnego dnia , wytwarza się w nich jakaś szkodliwa substancja . |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
wyrocznia
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Śro 8:09, 23 Lip 2008 |
|
Mariola napisał: |
Bardzo ciekawe ciasto z ziemniakami , też wypróbuję (mam nadzieję) , tylko mam małą uwagę , z tego co słyszałam lub czytałam ( niestety nie paniętam gdzie ) ziemniaki po ugotowaniu nie mogą stać do następnego dnia , wytwarza się w nich jakaś szkodliwa substancja . |
Pierwsze słyszę o tej substancji, wiesz, ja czasami jem wczorajsze ziemniaki i nic mi nie ma, ale mam dobry żołądek i wątrobę. Możesz oczywiście jednego dnia obrać i ugotować, a gdy je odcedzisz - zmielić i zrobić ciasto |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
layla
Super Pani Domu
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 739
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany:
Śro 13:39, 23 Lip 2008 |
|
A czy możecie mi powiedzieć jakie proporcje składników zachowujecie?
Ja uwielbiam pierogi, a nie ma mnie kto nauczyć
Robiłam wigilijne z książki kucharskiej i po ugotowaniu wyszły takie okropnie płaskie... chociaż napchałam na maksa
Proszę o pomoc....
A w dodatku mąż mój chciałby jeść pierogi pieczone, bo takie podają w pierrogerii... a ja nie wiem jak się je robi buuuuuu... |
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez layla dnia Śro 16:21, 23 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
Iwona
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
Skąd: Gliwice
|
Wysłany:
Śro 16:00, 23 Lip 2008 |
|
a czy któraś z was jadła może pierogi tylko z jakiegoś innego ciasta? Mój ostatnio jadł gdzieś pierogi jak to on stwierdził "w panierce" i teraz chce żebym mu takie zrobiła. Niech mnie ktoś ratuje. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
Mariola
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 231
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Śro 16:22, 23 Lip 2008 |
|
Zapytaj gdzie jadł , albo niech Ci da przepis .Powiedz - gotowanie to skomplikowane laboratorium i wiedza .Pozdrawiam |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
layla
Super Pani Domu
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 739
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany:
Śro 16:24, 23 Lip 2008 |
|
Iwona napisał: |
a czy któraś z was jadła może pierogi tylko z jakiegoś innego ciasta? Mój ostatnio jadł gdzieś pierogi jak to on stwierdził "w panierce" i teraz chce żebym mu takie zrobiła. Niech mnie ktoś ratuje. |
a moze właśnie o pieczone mu chodzi, bo one mają skórkę.... |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
Iwona
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
Skąd: Gliwice
|
Wysłany:
Czw 14:45, 24 Lip 2008 |
|
On jadł te pierogi w jakimś zajeździe jak jechał do rodzinki. Pytałam go czy nie chodzi mu o takie zasmażane (szczerze mówiąc to podejrzewam że takie właśnie jadł) ale stwierdził, że nie. Mówi że tamte miały tak jakby inne ciasto. Pojęcia nie mam o co mu chodzi, więc chyba następnym razem poprostu z nim tam pojade |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|