Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Przygotowanie szybkiego ciasta na pierogi Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
wyrocznia
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 21:05, 21 Lip 2008 Powrót do góry

Jest już temat o farszu, teraz słow kilka o cieście: Porcja na ok. 30 pierogów: Bierzemy z osiem średniej wielkości ziemniaków, obieramy i gotujemy. Możemy to zrobić dzień wcześniej - jest lepsze i można zaoszczędzić trochę czasu. Ugotowane ziemniaczki mielimy w maszynce albo gnieciemy. Do nich dodajemy jedno jajko i sypiemy mąkę. Zaczynamy formować z tego ciasto. Jak jest za rzadkie - dosypujemy mąki. Wyrobienie ciasta trwa ok. 10 min. Intuicyjnie można wyczuć, czy trzeba jeszcze mąki czy już nie. Potem bierzemy wałek, dajemy na niego trochę mąki i rozwałkowujemy ciasto. Potem bierzemy garnuszek lub szklanke i wykrajamy krążki do momentu, aż brakie nam ciasta. Na krążki kładziemy farsz - wg uznania ale musimy pamiętać,że nie może go być za dużo, bo wypłynie itp. Następnie lepimy, możemy też ozdobić każdego pierożka widelcem. W międzyczasie stawiamy wodę w garnku, solimy ją i dodajemy łyżkę oleju (żeby się nie kleiły podczas gotowania). Ulepione pierożki wrzucamy do gotującej się wody. Gdy wypłyną, gotujemy od 5ciu do 10ciu minut. Very Happy
To moje ukochane danie, obojętnie, z jakim farszem. Smacznego Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
sibela
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 249 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: zza gor i lasow

PostWysłany: Pon 21:12, 21 Lip 2008 Powrót do góry

pierwszo slysze o ciescie na pierogi z ziemniakow ale moze warto sprobowac


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
wyrocznia
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 21:40, 21 Lip 2008 Powrót do góry

sibela napisał:
pierwszo slysze o ciescie na pierogi z ziemniakow ale moze warto sprobowac


A ja pierwszy raz o cieście bez ziemniaków Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
sibela
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 249 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: zza gor i lasow

PostWysłany: Wto 16:11, 22 Lip 2008 Powrót do góry

no maka, jajko i goraca woda


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
KASIATERESA
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 53 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 17:15, 22 Lip 2008 Powrót do góry

Ja jeszcze dodaję łyżkę stołową masła no i sól.Reszta składników taka sama jak u sibeli.Pozdrawiam.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez KASIATERESA dnia Wto 17:26, 22 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
mdobra1
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 113 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 21:29, 22 Lip 2008 Powrót do góry

A ja nawet bez jajka: sama mąka i gorąca woda...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
KASIATERESA
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 53 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 21:51, 22 Lip 2008 Powrót do góry

Przepraszam bardzo zapomniałam dodać,że masło musi być miękkie

Mogłaś użyć opcji edytuj.
Moderator
.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mariola
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 231 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 6:57, 23 Lip 2008 Powrót do góry

Bardzo ciekawe ciasto z ziemniakami , też wypróbuję (mam nadzieję) , tylko mam małą uwagę , z tego co słyszałam lub czytałam ( niestety nie paniętam gdzie ) ziemniaki po ugotowaniu nie mogą stać do następnego dnia , wytwarza się w nich jakaś szkodliwa substancja .


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
wyrocznia
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 8:09, 23 Lip 2008 Powrót do góry

Mariola napisał:
Bardzo ciekawe ciasto z ziemniakami , też wypróbuję (mam nadzieję) , tylko mam małą uwagę , z tego co słyszałam lub czytałam ( niestety nie paniętam gdzie ) ziemniaki po ugotowaniu nie mogą stać do następnego dnia , wytwarza się w nich jakaś szkodliwa substancja .


Pierwsze słyszę o tej substancji, wiesz, ja czasami jem wczorajsze ziemniaki i nic mi nie ma, ale mam dobry żołądek i wątrobę. Możesz oczywiście jednego dnia obrać i ugotować, a gdy je odcedzisz - zmielić i zrobić ciasto Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
layla
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 739 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 13:39, 23 Lip 2008 Powrót do góry

A czy możecie mi powiedzieć jakie proporcje składników zachowujecie?
Ja uwielbiam pierogi, a nie ma mnie kto nauczyć Sad
Robiłam wigilijne z książki kucharskiej i po ugotowaniu wyszły takie okropnie płaskie... chociaż napchałam na maksa Embarassed

Proszę o pomoc....

A w dodatku mąż mój chciałby jeść pierogi pieczone, bo takie podają w pierrogerii... a ja nie wiem jak się je robi buuuuuu...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez layla dnia Śro 16:21, 23 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Iwona
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 37 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Śro 16:00, 23 Lip 2008 Powrót do góry

a czy któraś z was jadła może pierogi tylko z jakiegoś innego ciasta? Mój ostatnio jadł gdzieś pierogi jak to on stwierdził "w panierce" i teraz chce żebym mu takie zrobiła. Niech mnie ktoś ratuje.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mariola
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 231 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 16:22, 23 Lip 2008 Powrót do góry

Zapytaj gdzie jadł , albo niech Ci da przepis .Powiedz - gotowanie to skomplikowane laboratorium i wiedza .Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
layla
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 739 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 16:24, 23 Lip 2008 Powrót do góry

Iwona napisał:
a czy któraś z was jadła może pierogi tylko z jakiegoś innego ciasta? Mój ostatnio jadł gdzieś pierogi jak to on stwierdził "w panierce" i teraz chce żebym mu takie zrobiła. Niech mnie ktoś ratuje.

a moze właśnie o pieczone mu chodzi, bo one mają skórkę....


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Iwona
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 37 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Czw 14:45, 24 Lip 2008 Powrót do góry

On jadł te pierogi w jakimś zajeździe jak jechał do rodzinki. Pytałam go czy nie chodzi mu o takie zasmażane (szczerze mówiąc to podejrzewam że takie właśnie jadł) ale stwierdził, że nie. Mówi że tamte miały tak jakby inne ciasto. Pojęcia nie mam o co mu chodzi, więc chyba następnym razem poprostu z nim tam pojade Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)