|
|
Autor |
Wiadomość |
wyrocznia
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Czw 12:56, 26 Cze 2008 |
|
Do ciasta potrzebujemy ok. ośmiu ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego), które mielę w maszynce (można też je pognieść). Do ziemniaków dodaję jedno jajko, sypię trochę mąki na oko i wyrabiam. Oczywiście, że muszę jeszcze kilka razy dosypać mąki, po prostu wyczuwam, czy jeszcze potrzeba, czy nie - ciasto nie może być zbyt lepkie. Gdy je wyrobię, w misce, a potem na stole, oczywiście czystym, biore wałek, nakładam na niego trochę mąki i rozwałkowuję całe ciasto. Następnie przy pomocy szklanki lub garnuszka wykrajam okrągłe talarki. Kiedy całe ciasto stanie się talarkami na każdy z nich daję pół truskawki, tak, aby sie zmieściło, bo przecież trzeba je potem ulepić. Nastepnie lepię, czyli sklejam ciasto, zostawiając truskawkę w środku każdego pierożka.. Potem "dekoruję" pierogi widelcem, w międzyczasie stawiam wodę z solą, dodaję kapkę oleju, żeby się nie zlepiały, gotuję do wypłynięcia, od wypłynięcia doliczamy ok. 10 min. a potem odcedzam, dodaję trochę cukru lub przetopionego masła i gotowe Oczywiście możemy je również jeść z bitą śmietaną. Smacznego
P.S. 15 minut trwa przygotowanie ciasta, nadzienia i ulepienie pierogów. Gotowanie to drugie 15 minut.
P.S. 2 Przepis na ciasto możesz zastosować do pierogów z kapustą, ruskich, z mięsem, z borówkami itd. Różni się tylko nadzienie. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |