 |
|
Autor |
Wiadomość |
wyrocznia
Początkująca Pani Domu

Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Czw 12:40, 04 Wrz 2008 |
 |
Składniki: ciasto:
20dkg mąki,
20dkg zmielonego twarogu,
20dkg masła (nie roztopionego)
Nadzienie:
ok.20dkg owoców sezonowych,np.jabłek, gruszek,brzoskwiń,
4 łyżki śmietanki 30%,
cynamon,
cukier puder(wg uznania).
Z masła, sera i mąki wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na 30min. do lodówki. W miedzyczasie robimy farsz: obieramy i trzemy owoce, pozbywamy się pestek lub gniazd nasiennych, kładziemy do miski, dodajemy śmietankę, cynamon, cukier puder, wszystko mieszamy.
Następnie wyciagamy ciasto z lodówki, wałkujemy, wykrajamy krążki, kładziemy na nie trochę farszu, lepimy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy pierogi do żaroodpornego naczynia, dolewamy odrobinę tłuszczu i pieczemy w piecu na złoty kolor. Podajemy z cukrem, z masłem lub ze śmietanką.
Smacznego  |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
wyrocznia
Początkująca Pani Domu

Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Sob 19:08, 06 Wrz 2008 |
 |
Oj tak, nieziemsko smakują. Ja robiłam ostatnio wersję brzoskwiniową, ale gruszki, morele czy jabłka jak najbardziej mogą być  |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
sibela
Początkująca Pani Domu

Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: zza gor i lasow
|
Wysłany:
Sob 21:33, 06 Wrz 2008 |
 |
kurcze ale to smycznie napisalas chyba jutro zrobie jak nie za dlugo bedziemy spacerowac po kosciele.
Czy te pierogi w naczyniu ukladasz jedne na drugich (nie zlepia sie?) |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
wyrocznia
Początkująca Pani Domu

Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Nie 8:52, 07 Wrz 2008 |
 |
Starałam się,żeby apetycznie się to czytało Sibela, układam je w naczyniu blisko siebie, ale tak, żeby mi sie nie pozlepiały- lepiej dać 10 sztuk na jeden rzut do naczynia niż 14 i wyciagnąć pozlepiane. Oczywiście to równie dobrze może być patelnia, tylko wiadomo,ze wtedy mniej się zmieści. Naczynie żaroodporne ma też pokrywkę i w tej pokrywce możemy normalnie piec następny rzut Wada jest taka, że na upieczenie trochę się czeka, od 30min. Przygotowanie ciasta i farszu - ok.30 min. Smacznego  |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |