Autor |
Wiadomość |
tabazo
Świeżo upieczona Pani Domu

Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Pon 20:14, 21 Lip 2008 |
 |
może podzielicie się jakie farsze robicie do pierogów?
ja np. farsz serowy robię tak:
twaróg rozdrabniam widelcem, następnie dodaję cukier waniliowy i żółtko z jajka , takie pierogi podaję z słodką śmietanką, lub posypuję owocami.
 |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
Mariola
Początkująca Pani Domu

Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 231
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Pon 20:52, 21 Lip 2008 |
 |
Smaczne wychodzą mi tylko pierogi z kapustą , jagodami i jabłkami oraz uszka z grzybami, to chyba raczej nie ma się co dzielić wiedzą. Chętnie poczytam o farszach mięsnych , jakie mięsa trzeba stosować , aby pierogi były naprawdę rasowe?Pamiętam kiedyś zrobiłam z płucek wieprzowych i naprawdę były to śwoetne pierogi. Może powinnyśmy spróbować. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
wyrocznia
Początkująca Pani Domu

Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Pon 20:55, 21 Lip 2008 |
 |
A ja farsz serowy robię na ostro: zmielony twaróg, cebula obrana, drobno pokrojona i zrumieniona, ewentualnie można dodać ze dwa ząbki czosnku jak ktoś lubi. Przyprawiamy solą a nawet pieprzem - wg uznania - jak kto lubi i mieszamy. Co do proporcji to naprawdę niezbyt dużo tego sera, bo z reguły dużo farszu zostaje i można go potem zjeść na surowo.
Teraz o borówkach: Borówki myję i mieszam z cukrem, kłade kilka z nich na pierożku, pamiętając o tym, żeby nie było za dużo farszu, bo pierożek się rozleci. Potem po prostu lepię.
A truskawki? One są słodkie same w sobie - najprostszy farsz to pokrojenie truskaweczki na pół, umieszczenie każdej z połówek na pierożku, zlepiamy, gotujemy i...smacznego  |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
Mariola
Początkująca Pani Domu

Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 231
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Wto 10:41, 22 Lip 2008 |
 |
Moja babcia robiła pękate owocowe pierożki poprostu do owoców jagód , posiekanych jabłek , pokrojonych truskawek czy innych dosypywała tartej bułeczki, aby owoce były oblepione . Jeśli ktoś chce szczegółowy opis chętnie podam . |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
kaskag
Super Pani Domu

Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 597
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
Skąd: podkarpacie
|
Wysłany:
Wto 12:57, 22 Lip 2008 |
 |
Mariola napisał: |
Moja babcia robiła pękate owocowe pierożki poprostu do owoców jagód , posiekanych jabłek , pokrojonych truskawek czy innych dosypywała tartej bułeczki, aby owoce były oblepione . Jeśli ktoś chce szczegółowy opis chętnie podam . |
nie pytaj tylko podawaj,
a jeśli chodzi o farsze to ja uszka robię z pasztetem, sa naprawdę pyszne |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
margaretka
Świeżo upieczona Pani Domu

Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 31
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Łódź
|
Wysłany:
Wto 14:42, 22 Lip 2008 |
 |
Mariola napisał: |
Chętnie poczytam o farszach mięsnych , jakie mięsa trzeba stosować , aby pierogi były naprawdę rasowe? |
Nie wiem czy to jest klasyczny-rasowy farsz mięsny, ale ja robie tak:
- Gotowane mięso drobiowe.
- Gotowana wołowina
- Ugotowane jarzyny: marchew, seler, korzeń pietruszki.
- Cebula.
Zaczynam od ugotowania rosołu na kurczaku z warzywami, wołowinę gotuje osobno bo u mnie w domu nie luba rosołu innego niż drobiowy, ale można gotowa razem. Studzę mięso i jarzyny, w tym czasie cebulkę przesmażam na zloty kolor. Wszystkie składniki przepuszczam przez maszynkę, mieszam, dodaje odrobinkę bułki tartej i przyprawy ( sól, pieprz) do smaku. nadziewam pierogi, podaje polane skwarkami z boczku i cebulki.
Nie podałam proporcji bo robie " na oko", mięsa powinno być pół na pół drobiowego i wołowego, a jarzyn nie za dużo. Jeśli farszu wyjdzie naprawdę sporo można zamrozić i wykorzystać póżniej np. do naleśników. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
KASIATERESA
Świeżo upieczona Pani Domu

Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Wto 17:22, 22 Lip 2008 |
 |
Wiecie moje drogie gdzieś,kiedyś jadłam przepyszne pierożki z farszem jabłkowym.Kuchnią wtedy się jeszcze nie interesowałam więc nie wiem czy były to jabłka surowe czy marmolada.Może wiecie? |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
wyrocznia
Początkująca Pani Domu

Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Wto 21:13, 22 Lip 2008 |
 |
kaskag napisał: |
Mariola napisał: |
Moja babcia robiła pękate owocowe pierożki poprostu do owoców jagód , posiekanych jabłek , pokrojonych truskawek czy innych dosypywała tartej bułeczki, aby owoce były oblepione . Jeśli ktoś chce szczegółowy opis chętnie podam . |
nie pytaj tylko podawaj,
a jeśli chodzi o farsze to ja uszka robię z pasztetem, sa naprawdę pyszne |
Popieram. Nie pytaj się, tylko podawaj  |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
Mariola
Początkująca Pani Domu

Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 231
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Śro 7:22, 23 Lip 2008 |
 |
Jakie jesteście miłe , że okazałyście zainteresowanie pierogami mojej babci (Heleny) .Właściwie to bardzo proste.
Ciasto , to wiecie , z gorącą wodą , żeby miekko się rozwałkowało i nie zabrało nam energi na lepienie .
Farsz jagodowy .
płuczemy jagody , odciekają , przesypujemy do miski , dosypujemy cukier i tyle bułki tartej , żeby je oblepiła , można przesadzić bo nadmiar i tak się obsypie na dno . Nakładamy łyżeczką na ułożony w ręku krążek ciasta (uprzednio wyciety) jak najwięcej się da zalepić , brzegi w ozdobny wrąbek , widelcem nie uciskamy , bo jest za gruby.
Farsz jabłkowy.
Obrane jabłuszka , siekamy w kostkę ok 0.5 cm , do miski , cukier , cynamon , tarta bułka i to samo co z jagodowym , lepimy pojedynczo w ręku. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
KASIATERESA
Świeżo upieczona Pani Domu

Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Śro 21:17, 23 Lip 2008 |
 |
Mariolko dziękuję za farsz jabłkowy! Zrobię na pewno.Pozdrawiam serdecznie |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
Mariola
Początkująca Pani Domu

Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 231
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Czw 16:48, 24 Lip 2008 |
 |
KasiuTereso mam nadzieję , że Ci wyjdą za pierwszym razem , Smacznego .
Margaretce dziękuję za przepis farszu mięsnego , zrobię tak na pewno.
Jeszcze nasze rozmowy zainspirowały mnie i jednak się „rzucę „ i zrobię pierogi z płucek , pamiętam , były bardzo smaczne , rodzince nie powiem z czego ( zresztą co za różnica jaką część wieprza dostają . |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
wyrocznia
Początkująca Pani Domu

Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Czw 20:39, 24 Lip 2008 |
 |
Również bardzo dziękuję Na pewno wypróbuję wszystkie, bo jestem pierogofilem. Dla mnie kuchnia bez pierogów nie istnieje  |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
KASIATERESA
Świeżo upieczona Pani Domu

Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Czw 17:47, 31 Lip 2008 |
 |
Robiłam pierożki z jabłuszkiem.Pycha!!!Serdecznie dziękuję Mariolko.Przepis ten na stałe zagości w mojej kuchni.Mnie i koledze małżonkowi smakowały bardzo!Robiłam je z jabłek odmiany,,Genewa", chyba nic nie pomyliłam.Pozdrawiam cieplutko. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
Mariola
Początkująca Pani Domu

Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 231
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Czw 20:49, 31 Lip 2008 |
 |
Robiłam pierożki z jabłuszkiem.Pycha!!!
KasiuTereso , myslałam o Tobie i czułam , że pewnie zrobisz pierogi w niedzielę . Bardzo, bardzo się ciesze , że Ci się udały . |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
KASIATERESA
Świeżo upieczona Pani Domu

Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Nie 21:16, 03 Sie 2008 |
 |
Mariolko mam serdeczną prośbę pozdrów serdecznie Twoją Babcię Helenkę!!! Smak tych pierożków, to jeden ze smaków dzieciństwa.Tych się nie zapomina i cudnie jest, gdy można je sobie przypominać w dowolnej chwili - wszak jabłuszka na szczęscie są na okrągło.Pa pa.Bużka. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
|