Autor |
Wiadomość |
franiula
Nieskazitelna Pani Domu
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 1985
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy
Skąd: małopolska
|
Wysłany:
Nie 18:19, 15 Cze 2008 |
|
Chlebek z ziarnami
składniki:
*1 kg mąki przennej
*3 łyżeczki soli
*1 łyżka cukru
*1 łyżka pestek dyni
*1 łyżka słonecznika
*1 łyżka majeranku
*1 łyżka bazylii
*1 łyżka siemia lnianego
*1 paczka otręby przennej prażonej 250 g
*3 torebki suchych drożdzy Dr.Oetker
Wszystkie składniki po kolei dodawać do siebie mieszając na sucho, następnie dolać 1 l i 1/2 szklanki wody ciepłej (nie gorącej) i wymieszać .
Następnie miskę przykryć ścierką i poczekać az urośnie około 40 min-1godz.
Kiedy wyrośnie blaszki posmarowac margaryną (można też posypać bułką tartą) i dac do nich ciasto, zostawic na 20 minut .Później nastawić piec na 200 stopni i włożyć na około 1 godzine.Po upieczeniu wyłożyć chlebek do góry dnem aby ostygł !
Te składniki są na 2 blaszki.
W razie niejasności pytać.A to jest zrobione zdjęcie jak mniej wiecej wygląda , ale smaku niestety nie da się wstawić a jest miodzio.
wymiary blaszki :ja mierzylam to mniej wiecej centymetrem a wiec nie jest to dokladne ale tak mniej wiecej wysoka8cm,długa 33cm,szeroka 10cm
[link widoczny dla zalogowanych]
Zalinkowałam obrazek ponieważ był zbyt duży.
Moderator |
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez franiula dnia Nie 19:16, 15 Cze 2008, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
Lena
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 191
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
Skąd: Jędrzejów
|
Wysłany:
Nie 18:55, 15 Cze 2008 |
|
Tego typu blaszki są różnej wielkości. Jaki rozmiar jest odpowiedni do tego wypieku? |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
sibela
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: zza gor i lasow
|
Wysłany:
Nie 19:49, 15 Cze 2008 |
|
ja tez pieke chleb ale z gotowych mieszanek. No i nie uzywam blaszek. Ciasto dosc dobrze trzymy sie kupy i poprostu wkladam do pieca taki bochenek. Jesli posypuje chleb ziarenkami na dno piekarnika daje naczynie zaroodporne z woda, wtedy ziarenka lepiej sie trzymaja.
I do tej fazy kiedy ciasto juz jest w blaszce ale wyrasta wkladam je do piekarnika na 50°C, potem zwiekszam temperature |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
adela
Super Pani Domu
Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 619
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań - Miasto Doznań
|
Wysłany:
Nie 19:53, 15 Cze 2008 |
|
Moja teściówka ma "wszystkorobiącą" maszynę do pieczenia chleba. Miesza ciasto i później wypieka. W chlebku zostaje jednak dziura od mieszadełek. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
franiula
Nieskazitelna Pani Domu
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 1985
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy
Skąd: małopolska
|
Wysłany:
Nie 19:57, 15 Cze 2008 |
|
my też mamy taka maszyne ale nie pieczemy w tym bo bardziej forma nam sie podoba taka jak teraz , a w tej maszynie np mama zarabia pączki i wyrastaja tam |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
Zabcia
Super Pani Domu
Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 847
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
|
Wysłany:
Nie 20:45, 15 Cze 2008 |
|
Franiula rozwalilas mnie tym przepisem. Dziekuje A jesli jescze ktoras ma przepis na taki tradycyjny chleb to bede wdzieczna. Ten ktory mam jakos nie do konca sie sprawdza |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
sibela
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: zza gor i lasow
|
Wysłany:
Nie 22:10, 15 Cze 2008 |
|
pomysly na chleb sa tu [link widoczny dla zalogowanych]
niestety zadnego przepisu nie wyprobowalam ale mam zamiar |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
misschatelaine
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 11 Sie 2007
Posty: 261
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany:
Nie 22:31, 15 Cze 2008 |
|
Lena napisał: |
Tego typu blaszki są różnej wielkości. Jaki rozmiar jest odpowiedni do tego wypieku? |
franiula napisał: |
wymiary blaszki: wysoka8cm,długa 33cm,szeroka 10cm
|
dziewczyny, czy my czasem nie miałysmy zaprzestac komentowania pod przepisami... |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
franiula
Nieskazitelna Pani Domu
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 1985
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy
Skąd: małopolska
|
Wysłany:
Nie 22:33, 15 Cze 2008 |
|
jak lena dała ten komentarz to wymiarow nie było ja jre dopisałam do tego samego postu |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
DoMCia
Prawa Ręka Admina
Dołączył: 18 Maj 2008
Posty: 267
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: z krainy perfekcyjności:-)
|
Wysłany:
Nie 14:39, 20 Lip 2008 |
|
z tym nie komentowaniem to jest tak: że nie komentujemy jak nasz post niczego nie wnosi do tematu. Ale rady i pytania można wpisywać. |
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez DoMCia dnia Pon 16:55, 15 Cze 2009, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
Basiek
Super Pani Domu
Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Chrzanów
|
Wysłany:
Czw 18:51, 08 Sty 2009 |
|
Ja polecam chleb z płatków owsianych. Banalny i pycha
* 1 kg mąki
* 1 szkl płatków owsianych - górskich
* 1 łyżeczka czubiata soli
* 5 dag drożdży
* 1 litr wody
Mąkę wsypujemy do miski. Roimy dziurkę w środku. Z drożdży, mleka, 1 łyżeczki cukru i odrobiny maki robimy zaczyn. Wlewamy do tej dziurki i czekamy, aż wyrośnie.
W między czasie płatki zalewamy 1 litrem gorącej wody i odstawiamy. Jak przestygną, by były letnie wlewamy do mąki, wszystko mieszamy widelcem i zostawiamy aż wyrośnie. Potem na foremkę i do pieca. Na 1h15min przy 200 st. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
Christina
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 26 Lis 2009
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Czw 14:33, 26 Lis 2009 |
|
A może znacie przepis na chleb z maszyny, o której tu wspomniano. Bo ja taką mam, tyle że nie mam dobrego przepisu |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|