Eksperymentowanie to moje drugie imię. Od jakiegoś czasu mam wielką ochotę na surströmming - kiszonego śledzia . Czytałam o tym przysmaku z folderu reklamowego "rejsów kulinarnych"podczas podróży do Szwecji na promie Stena Line [link widoczny dla zalogowanych]. Śledź kiszony wg tradycji powstaje po zakopaniu w ziemi śledzi solonych, prosto z beczki w całości. Po kilku miesiącach są gotowe. W Polsce można je czasem trafić na stoiskach spożywczych przy Ikei
Jest sporo legend wokół tego przysmaku, zwłaszcza filmów w sieci. Oczywiście puszkę należy otwierać w misce pod woda. Śledzie dokładnie umyć i usunąć wnętrzności. Podawać z małych kawałkach z dobrym ostrym serem i ciemnym pieczywem posmarowanym słonym masłem.
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach