Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 surströmming Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
isaura
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 18 Lis 2014
Posty: 6 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 13:59, 19 Lis 2014 Powrót do góry

Eksperymentowanie to moje drugie imię. Od jakiegoś czasu mam wielką ochotę na surströmming - kiszonego śledzia . Czytałam o tym przysmaku z folderu reklamowego "rejsów kulinarnych"podczas podróży do Szwecji na promie Stena Line [link widoczny dla zalogowanych]. Śledź kiszony wg tradycji powstaje po zakopaniu w ziemi śledzi solonych, prosto z beczki w całości. Po kilku miesiącach są gotowe. W Polsce można je czasem trafić na stoiskach spożywczych przy Ikei
Image
Jest sporo legend wokół tego przysmaku, zwłaszcza filmów w sieci. Oczywiście puszkę należy otwierać w misce pod woda. Śledzie dokładnie umyć i usunąć wnętrzności. Podawać z małych kawałkach z dobrym ostrym serem i ciemnym pieczywem posmarowanym słonym masłem.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)