20 dag płatków chabrów
3 litry wrzącej wody
2 kg cukru
30 d kwasku cytrynowego
drożdże winne (opcjonalnie - zamienne z miodem)
Płatki chabrów zalewamy wrzatkiem, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Po ostudzeniu wsypujemy drożdże. Odstawiamy gąsior na 4 dni. Odcedzamy o poddajemy zwykłej fermentacji.
Winko na "babskie posiedzonka" idealne - jesli ktoś lubi słodkie - moje przyjaciółki i ja uwielbiamy trochę zabawy przy zbieraniu płątków jest ale warto
źródło" Szczygielski "kuchnia na ciężkie czasy"
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ulakar dnia Czw 17:59, 25 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach