|
|
Autor |
Wiadomość |
Marbel
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Śląsk
|
Wysłany:
Czw 23:32, 25 Wrz 2008 |
|
Takie błyskawiczne i pyszne:
paczka gotowych tortellini (ja biorę suche, nadzienie jakie kto lubi)
puszka krojonych pomidorów
przecier pomidorowy (taki z kartonika np. primogusto) mniej więcej szklanka
oliwa do smażenia (ok. 2 łyżek, można wziąć tę ze słoiczka z suszonymi pomidorami)
średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
3-4 fileciki anchovis
kilka czarnych oliwek
kilka suszonych pomidorów (takich trzymanych w oliwie)
1 kostka rosołowa
łyżeczka papryki słodkiej
bazylia, oregano, sól, pieprz (ilość wg. gustu)
do posypania ser parmezan lub choćby "typu parmezan", świeża bazylia
nastawiamy wodę na tortellini
na głęboką patelnię wlewamy oliwę i stawiamy na niezbyt dużym ogniu
w tym czasie siekamy drobno cebulę i czosnek, wrzucamy na patelnię - mają się lekko podsmażyć
na deskę wyrzucamy oliwki, kapary, anchovis, suszone pomidory - wszystko razem drobniutko siekamy dużym nożem (ewentualnie wrzucamy do blendera, ale nie ma to być jednolita paćka) - dodajemy na patelnię i chwilę razem podsmażamy
dodajemy przyprawy i pokruszoną kostkę rosołową - razem chwilkę podsmażamy
dodajemy puszkę pomidorów i tyle przecieru pomidorowego, żeby wyszedł gęsty sos (on jeszcze trochę odparuje) zwiększamy ogień (uwaga: bulgocząc pryska)
woda na tortellini pewnie już się zagotowała - więc je wrzucamy i gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, zazwyczaj ok. 10-15 minut
w tym czasie sos na patelni się gotuje
ugotowane tortellini wrzucamy do miski, polewamy sosem, mieszamy, posypujemy parmezanem i ewentualnie świeżą bazylią |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |