Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 "Pyry" na różne sposoby Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
adela
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 619 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań - Miasto Doznań

PostWysłany: Pon 22:39, 20 Paź 2008 Powrót do góry

Ziemniaki w mundurkach z olejem lnianym i cebulką...

Ziemniaki pieczone w piekarniku ze skórką (skórkę ponacinać)...

Ziemniaki smażone (z poprzedniego dnia) + jajo sadzone + marynowane grzybki do tego (dodawać po nałożeniu dania)...

Pure ze smażoną porą, wśrodku "dziura", w to wrzucone masło, które się roztapia... <- polecam

"Pyry" z gzikiem, czyli ziemniaki w mundurkach, twaróg ze śmietanką + masło + sól

"Pyry" w mundurkach ze śledziem w śmietanie (gotowy, koniecznie dodać jabłuszko pokrojone w kostkę)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
ewciak
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 604 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 23:55, 20 Paź 2008 Powrót do góry

Adelko, poproszę o poprawki: temperatura piekarnika w przypadku ziemniaków pieczonych ze skórką to 200 stopni? Czas pieczenia 40 minut czy więcej? Tłuszczyk jakowyś wskazany? - jaki? Ostatnio naszło mnie na pieczenie ziemniaczane w różnych wariantach, a "pyrek w skórze" Wink jeszcze nie robiłam..


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
adela
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 619 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań - Miasto Doznań

PostWysłany: Wto 12:14, 21 Paź 2008 Powrót do góry

Podgotowane w mundurkach, w żaroodpornym naczyniu, ponacinana skórka. Temperatura nie pamiętam, robię "na czuja" tzn u mnie na poz. 3-4.
Brytfankę polewam olejem. o szorowaniu ziemniaków nie wspominam, bo to oczywiste. Czas pieczenia - na czuja (ok pół godziny).
Albo przekrojone na pół z położonym boczkiem, salami, kiełbaską, salami lub co kto lubi.
Smacznego


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez adela dnia Wto 12:16, 21 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
adela
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 619 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań - Miasto Doznań

PostWysłany: Wto 19:27, 21 Paź 2008 Powrót do góry

Acha, lepiej piec młode ziemniaki, bo starsze nie są już takie dobre.
Smacznego Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez adela dnia Śro 9:29, 22 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
mamuniaewy
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 46 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 9:47, 25 Paź 2008 Powrót do góry

Zapiekanka[?] z ziemniaków i innych warzyw -ziemniaki obrać, pokroic w cienkie plastry, układać w naczyniu żaroodpornym z pokrywą, układac na przemian warstwa ziemniaczanych plastrów, warstwa innych warzyw, sól i pieprz. Inne warzywa to 1 burak w plastrach, marchewka [2-3], cebula w plasterkach, kapusta pekińska pokrojona w kawałkach [można plasterek boczku, słoninki w słupkach, plasterki kiełbasy i szynki, wtedy nie jest wegetariańskie], zielona pietruszka, na wierzch ziemniaczki,sól, pieprz i na wierzch trochę tłuszczu, bo warzywa muszą sie dusić z dodatkiem tłuszczu, nie w wodzie [muszą być suche w miarę możliwości], tłuszcz to masło albo ten, który lubimy najbardziej [jeśli dodajemy słoninkę albo boczek, i to sporo, tłuszczu nie dodamy, bo nie trzeba]. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem - jest to fajny przepis, bo można to ułożyć kilka godzin przed pieczeniem i nastawić godzinę pieczenia, piecze się w zależności od ziemniaków, jeśli sa dobre to 45 minut starcza, młode pół godziny, twarde [tzw trzeci gatunek] godzinę. Akurat rodzina zdąży po przyjściu umyć dobrze ręce, zjeść zupę, zebrać nakrycia i na stół wjeżdża zapiekanka. Można też podpiec wcześniej, a potem tylko kwadrans w piekarniku, ale lepsze świeże jednak.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
ewciak
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 604 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 11:00, 25 Paź 2008 Powrót do góry

Wow, jak pięknie szczegółowo podałaś przepis Smile Mam tylko pytanie, jak do tej wersji zapiekanki na wierzch dorzucę żółty serek to nie zaburzę chyba kompozycji Wink?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)