Autor |
Wiadomość |
adela
Super Pani Domu
Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 619
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań - Miasto Doznań
|
Wysłany:
Pon 22:39, 20 Paź 2008 |
|
Ziemniaki w mundurkach z olejem lnianym i cebulką...
Ziemniaki pieczone w piekarniku ze skórką (skórkę ponacinać)...
Ziemniaki smażone (z poprzedniego dnia) + jajo sadzone + marynowane grzybki do tego (dodawać po nałożeniu dania)...
Pure ze smażoną porą, wśrodku "dziura", w to wrzucone masło, które się roztapia... <- polecam
"Pyry" z gzikiem, czyli ziemniaki w mundurkach, twaróg ze śmietanką + masło + sól
"Pyry" w mundurkach ze śledziem w śmietanie (gotowy, koniecznie dodać jabłuszko pokrojone w kostkę) |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
ewciak
Super Pani Domu
Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 604
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany:
Pon 23:55, 20 Paź 2008 |
|
Adelko, poproszę o poprawki: temperatura piekarnika w przypadku ziemniaków pieczonych ze skórką to 200 stopni? Czas pieczenia 40 minut czy więcej? Tłuszczyk jakowyś wskazany? - jaki? Ostatnio naszło mnie na pieczenie ziemniaczane w różnych wariantach, a "pyrek w skórze" jeszcze nie robiłam.. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
adela
Super Pani Domu
Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 619
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań - Miasto Doznań
|
Wysłany:
Wto 12:14, 21 Paź 2008 |
|
Podgotowane w mundurkach, w żaroodpornym naczyniu, ponacinana skórka. Temperatura nie pamiętam, robię "na czuja" tzn u mnie na poz. 3-4.
Brytfankę polewam olejem. o szorowaniu ziemniaków nie wspominam, bo to oczywiste. Czas pieczenia - na czuja (ok pół godziny).
Albo przekrojone na pół z położonym boczkiem, salami, kiełbaską, salami lub co kto lubi.
Smacznego |
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez adela dnia Wto 12:16, 21 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
adela
Super Pani Domu
Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 619
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań - Miasto Doznań
|
Wysłany:
Wto 19:27, 21 Paź 2008 |
|
Acha, lepiej piec młode ziemniaki, bo starsze nie są już takie dobre.
Smacznego |
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez adela dnia Śro 9:29, 22 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
mamuniaewy
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 46
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Sob 9:47, 25 Paź 2008 |
|
Zapiekanka[?] z ziemniaków i innych warzyw -ziemniaki obrać, pokroic w cienkie plastry, układać w naczyniu żaroodpornym z pokrywą, układac na przemian warstwa ziemniaczanych plastrów, warstwa innych warzyw, sól i pieprz. Inne warzywa to 1 burak w plastrach, marchewka [2-3], cebula w plasterkach, kapusta pekińska pokrojona w kawałkach [można plasterek boczku, słoninki w słupkach, plasterki kiełbasy i szynki, wtedy nie jest wegetariańskie], zielona pietruszka, na wierzch ziemniaczki,sól, pieprz i na wierzch trochę tłuszczu, bo warzywa muszą sie dusić z dodatkiem tłuszczu, nie w wodzie [muszą być suche w miarę możliwości], tłuszcz to masło albo ten, który lubimy najbardziej [jeśli dodajemy słoninkę albo boczek, i to sporo, tłuszczu nie dodamy, bo nie trzeba]. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem - jest to fajny przepis, bo można to ułożyć kilka godzin przed pieczeniem i nastawić godzinę pieczenia, piecze się w zależności od ziemniaków, jeśli sa dobre to 45 minut starcza, młode pół godziny, twarde [tzw trzeci gatunek] godzinę. Akurat rodzina zdąży po przyjściu umyć dobrze ręce, zjeść zupę, zebrać nakrycia i na stół wjeżdża zapiekanka. Można też podpiec wcześniej, a potem tylko kwadrans w piekarniku, ale lepsze świeże jednak. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
ewciak
Super Pani Domu
Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 604
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany:
Sob 11:00, 25 Paź 2008 |
|
Wow, jak pięknie szczegółowo podałaś przepis Mam tylko pytanie, jak do tej wersji zapiekanki na wierzch dorzucę żółty serek to nie zaburzę chyba kompozycji ? |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
|