|
|
Autor |
Wiadomość |
Maddy
Prawa Ręka Admina
Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy
|
Wysłany:
Sob 22:38, 01 Sie 2009 |
|
Przepis pochodzi z dodatku do "Gazety Wyborczej" (Nowa Kuchnia Polska, zeszyt nr 16 - Spotkanie w Warszawie pod red. Anny Wrońskiej, str. 190 ).
Składniki:
farsz:
20 dag maku,
1/2 litra mleka,
5 dag masła,
1 łyżka miodu,
3 łyżki cukru,
1 łyżka rodzynek,
garść orzechów
1 żółtko
ciasto:
30 dag mąki,
szczypta soli,
1 jajko,
gorąca woda,
1 łyżka masła
Zrobić farsz: przebrany i opłukany mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu 30 minut. Przestudzony przepuścić przez maszynkę o drobnym sitku. Rozpuścić masło, dodać mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane drobno orzechy. Farsz ostudzić i zmieszać z żółtkiem. Przygotować ciasto - z mąki wymieszanej z solą usypać kopczyk. Zrobić w nim dołek i wlać roztrzepane jajko. Wyrobić elastyczne ciasto, dolewając najpierw gorącą wodę, a na końcu roztopione masło. Przykryć i odstawić na 15 minut. Potem cienko rozwałkować, powycinać kółka i nałożyć farsz. Skleić i delikatnie zacisnąć brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem można włożyć je do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać koglem-moglem z żółtek i cukru i zapiec w gorącym piekarniku. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |