Autor |
Wiadomość |
Dagmara
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 20 Sty 2008
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: śląsk
|
Wysłany:
Śro 12:39, 20 Lut 2008 |
|
U nas to sie nazywa prażonki-
Ziemniaki w grubsze plastry, cebulę w plastry, kiełbaskę, boczek w plasterki
Układasz na przemian w garnku. Każdą warstwę ziemniakow solimy i pieprzymy.
Na spód i na wierzch trochę tłuszczu no i tego boczku.
Przykrywamy folia aluminiową albo papierem, mozna liściem kapusty.
Przykrywamy pokrywka na pokrywke trzeba cos cięzkiego np drugi garnek z wodą.
Gotujemy na gazie około 45 minut.
Są też specjalne garnki zwane kociołkami w których piecze się te ziemniaczki w ognisku sa 100 razy lepsze niż domowe.
Smacznego. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
Basiek
Super Pani Domu
Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Chrzanów
|
Wysłany:
Pon 17:46, 25 Lut 2008 |
|
Ja dodatkowo przekładam pieczone marchewką i pietruszką.
Słyszałam też, że ludzie dodają buraki, a czasami na górę np udko kurczaka, dla aromatu |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
adela
Super Pani Domu
Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 619
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań - Miasto Doznań
|
Wysłany:
Wto 9:38, 26 Lut 2008 |
|
Ja z kolei uwielbiam młode ziemniaki, gotowane w małej ilości wody i lekko przymarszczone, gdy woda wyparuje (nie przypalać!!!). Świetnie smakują ze skórką, posypane solą i z sosem czosnkowym robionym na oliwie (uwaga, jeść wyłącznie w piątek przed weekendem, bo zapach czosnku niektórych odrzuca ) |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
layla
Super Pani Domu
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 739
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany:
Wto 10:36, 26 Lut 2008 |
|
Kochane forumki, a czy może któraś z Was robi ziemniaczki w folii aluminiowej z czosnkiem i masełkim? Nie umiem tego robić a kiedyś gdzieś to jadłam i było pyszniutkie <mniam> |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
alex
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 23 Mar 2008
Posty: 181
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Nie 17:48, 23 Mar 2008 |
|
ostatnio zrobilam ziemniaki, ktore wszystkim bardzo smakowaly:
ziemniaki pokrojone w plastry + czosnek + galka muszkatolowa - zalac mlekiem i gotowac. gdy beda poltwarde, odcedzic, polozyc na blache wysmarowana maslem, poprzekladam serem. piec ok 30 min |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
kaskag
Super Pani Domu
Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 597
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
Skąd: podkarpacie
|
Wysłany:
Wto 11:02, 22 Kwi 2008 |
|
ziemniaki ugotować, pokroic w plastry, posypać tymiankiem i podsmażyć na złoto na maśle... pycha.. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
mdobra1
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Sob 15:53, 04 Paź 2008 |
|
A ja mam taki kociołek i sezon już tuż tuż, więc w weekend - KOCIOŁKOWANIE |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
metzli
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany:
Pon 15:35, 06 Paź 2008 |
|
Polecam ziemniaki w książeczkę - należy wybrać ziemniaki zbliżone wielkością, umyć. obrać, odciąć spód na płasko. Każdą "pyrkę" pokroić wszerz w paseczki w 2-milimetrowych odstępach, ale nie do końca - zostawić kawałek ok. 5 mm od dołu. Umieścić ziemniaki w żaroodpornym naczyniu, polać masłem i dodać ulubione przyprawy. Wstawić ziemniaki do nagrzanego piekarnika i zapiekać - ja robię to na oko, wychodzi chyba jakieś 40 min. Pod koniec posypuję startym parmezanem. Pyszne i wykwintne.
A druga wersja taka - obrać ziemniaki, pociąć w ćwiartki, wymieszać z przyprawami i oliwą, usmażyć albo upiec. Pyssssssssszne |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
layla
Super Pani Domu
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 739
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany:
Wto 16:26, 07 Paź 2008 |
|
ojojoj, tę ksiażeczkę wypróbuję z pewnościa <mniam> |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
ewciak
Super Pani Domu
Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 604
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany:
Nie 20:30, 12 Paź 2008 |
|
Dzięki, Metzli Zrobiłam dzisiaj "ziemniaczane książeczki". Nie były jednak daniem głównym bo moi panowie są mocno mięsożerni, ale było pysznościowo i inaczej niż zwykle |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
Goldkiss
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 03 Cze 2009
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: warszawa
|
Wysłany:
Sob 17:20, 06 Cze 2009 |
|
też muszę spróbować musi ślicznie wyglądać
a w folii ja robię... zawijam każdy oddzielnie, najlepiej porównywalnej wielkości, bo wtedy równo się pieką, w skórce oczywiście... robię masełko czosnkowe (masło+czosnek wyciskany+pietruszka+sól) i gdy są już gotowe rozwijam je, nacinam i wsuwam w nacięcie troszkę masełka no i oczywiście reszta ląduje na stół słyszałam, że można masełko wcześniej - najpierw naciąć i posmarować, dopiero zawinąć... ale tak jeszcze nie próbowałam |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|