Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 pieczone ziemniaki Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Dagmara
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 20 Sty 2008
Posty: 82 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: śląsk

PostWysłany: Śro 12:39, 20 Lut 2008 Powrót do góry

U nas to sie nazywa prażonki-
Ziemniaki w grubsze plastry, cebulę w plastry, kiełbaskę, boczek w plasterki
Układasz na przemian w garnku. Każdą warstwę ziemniakow solimy i pieprzymy.
Na spód i na wierzch trochę tłuszczu no i tego boczku.
Przykrywamy folia aluminiową albo papierem, mozna liściem kapusty.
Przykrywamy pokrywka na pokrywke trzeba cos cięzkiego np drugi garnek z wodą.
Gotujemy na gazie około 45 minut.
Są też specjalne garnki zwane kociołkami w których piecze się te ziemniaczki w ognisku sa 100 razy lepsze niż domowe.
Smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Basiek
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 792 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chrzanów

PostWysłany: Pon 17:46, 25 Lut 2008 Powrót do góry

Ja dodatkowo przekładam pieczone marchewką i pietruszką.

Słyszałam też, że ludzie dodają buraki, a czasami na górę np udko kurczaka, dla aromatu


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
adela
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 619 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań - Miasto Doznań

PostWysłany: Wto 9:38, 26 Lut 2008 Powrót do góry

Ja z kolei uwielbiam młode ziemniaki, gotowane w małej ilości wody i lekko przymarszczone, gdy woda wyparuje (nie przypalać!!!). Świetnie smakują ze skórką, posypane solą i z sosem czosnkowym robionym na oliwie (uwaga, jeść wyłącznie w piątek przed weekendem, bo zapach czosnku niektórych odrzuca Wink)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
layla
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 739 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 10:36, 26 Lut 2008 Powrót do góry

Kochane forumki, a czy może któraś z Was robi ziemniaczki w folii aluminiowej z czosnkiem i masełkim? Nie umiem tego robić a kiedyś gdzieś to jadłam i było pyszniutkie <mniam>


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
alex
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 23 Mar 2008
Posty: 181 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 17:48, 23 Mar 2008 Powrót do góry

ostatnio zrobilam ziemniaki, ktore wszystkim bardzo smakowaly:

ziemniaki pokrojone w plastry + czosnek + galka muszkatolowa - zalac mlekiem i gotowac. gdy beda poltwarde, odcedzic, polozyc na blache wysmarowana maslem, poprzekladam serem. piec ok 30 min


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
kaskag
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 597 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: podkarpacie

PostWysłany: Wto 11:02, 22 Kwi 2008 Powrót do góry

ziemniaki ugotować, pokroic w plastry, posypać tymiankiem i podsmażyć na złoto na maśle... pycha..


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
mdobra1
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 113 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 15:53, 04 Paź 2008 Powrót do góry

A ja mam taki kociołek i sezon już tuż tuż, więc w weekend - KOCIOŁKOWANIE Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
metzli
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 394 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 15:35, 06 Paź 2008 Powrót do góry

Polecam ziemniaki w książeczkę - należy wybrać ziemniaki zbliżone wielkością, umyć. obrać, odciąć spód na płasko. Każdą "pyrkę" pokroić wszerz w paseczki w 2-milimetrowych odstępach, ale nie do końca - zostawić kawałek ok. 5 mm od dołu. Umieścić ziemniaki w żaroodpornym naczyniu, polać masłem i dodać ulubione przyprawy. Wstawić ziemniaki do nagrzanego piekarnika i zapiekać - ja robię to na oko, wychodzi chyba jakieś 40 min. Pod koniec posypuję startym parmezanem. Pyszne i wykwintne.

A druga wersja taka - obrać ziemniaki, pociąć w ćwiartki, wymieszać z przyprawami i oliwą, usmażyć albo upiec. Pyssssssssszne Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
layla
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 739 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 16:26, 07 Paź 2008 Powrót do góry

ojojoj, tę ksiażeczkę wypróbuję z pewnościa <mniam>


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
ewciak
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 604 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 20:30, 12 Paź 2008 Powrót do góry

Dzięki, Metzli Smile Zrobiłam dzisiaj "ziemniaczane książeczki". Nie były jednak daniem głównym bo moi panowie są mocno mięsożerni, ale było pysznościowo i inaczej niż zwykle Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Goldkiss
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 03 Cze 2009
Posty: 204 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: warszawa

PostWysłany: Sob 17:20, 06 Cze 2009 Powrót do góry

też muszę spróbować Very Happy musi ślicznie wyglądać Very Happy
a w folii ja robię... zawijam każdy oddzielnie, najlepiej porównywalnej wielkości, bo wtedy równo się pieką, w skórce oczywiście... robię masełko czosnkowe (masło+czosnek wyciskany+pietruszka+sól) i gdy są już gotowe rozwijam je, nacinam i wsuwam w nacięcie troszkę masełka Smile no i oczywiście reszta ląduje na stół Smile słyszałam, że można masełko wcześniej - najpierw naciąć i posmarować, dopiero zawinąć... ale tak jeszcze nie próbowałam Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)