Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Racuszki cynamonowe Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Maddy
Prawa Ręka Admina
Prawa Ręka Admina


Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 522 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy

PostWysłany: Wto 19:15, 09 Cze 2009 Powrót do góry

Przepis pochodzi z dodatku do "Gazety Wyborczej" (Nowa Kuchnia Polska, zeszyt nr 9 - Spotkanie pachnące pod red. Anny Wrońskiej, str. 106).

Składniki:
3/4 szklanki mleka,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
1,3 szklanki mąki cynamonowej
olej do smażenia

Mleko wymieszać z jajkiem i olejem, dodać mąkę cynamonową i wymieszać niezbyt dokładnie - powinny być grudki. Patelnię posmarować olejem, rozgrzać na średnim ogniu, łyżką lub chochelka nakładać porcje ciasta, smażyć z obu stron na brązowo. Podawać na gorąco np. z lodami waniliowymi lub kisielem wiśniowym.

Jak ktoś już wypróbuje, to napiszcie tu, czy dobre Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
ewciak
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 604 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 21:04, 16 Cze 2009 Powrót do góry

Zrobiłam dzisiaj, ale zmieniłam ilość proszku - dałam 1 łyżeczkę i soli - tylko 1/2 łyżeczki... Pachniało pięknie dla kogoś kto lubi zapach cynamonu, ale... to koniec zachwytów. Racuchy dla mnie powinny być słodką przekąską, a te miały słonawy posmak. Myślę, że jeśli trzymać się będzie ściśle pierwotnego przepisu, to będą zwyczajnie słone. Z powodu braku lodów(jakichkolwiek) i niechęci do kisielkowatych, racuchy zostały schrupane przy pomocy cukru pudru Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Maddy
Prawa Ręka Admina
Prawa Ręka Admina


Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 522 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy

PostWysłany: Wto 22:47, 16 Cze 2009 Powrót do góry

A jak mieszałaś tą mąkę - mnie się wydaje, że jak tylko wstrząsać słoikiem, jak jest w przepisie, to się dobrze nie wymiesza i mogą się potem trafić raz bardziej słodkie a raz mniej.
A tak w ogóle, to racuchy chyba zazwyczaj słodkie nie są ( w przeciwieństwie do różnego rodzaju placuszków).


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
ewciak
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 604 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 0:32, 17 Cze 2009 Powrót do góry

Może to smak zapamiętany z dzieciństwa, kiedy moja Babcia robiła racuchy - były słodkie, ale to pewnie za sprawą cukru pudru w mega ilościach Wink I tak na prawdę chyba na miano racuchów zasługują te, które rosną na drożdżach, a nie na proszku, ale głowy nie dam.
Co do mieszania, to do słoika wsypałam najpierw szklankę mąki, potem dosypałam "łyżeczkowe" składniki, wymieszałam łyżką i dalej mieszałam, stopniowo dodając resztę mąki.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)