|
|
Autor |
Wiadomość |
Maddy
Prawa Ręka Admina
Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy
|
Wysłany:
Wto 19:15, 09 Cze 2009 |
|
Przepis pochodzi z dodatku do "Gazety Wyborczej" (Nowa Kuchnia Polska, zeszyt nr 9 - Spotkanie pachnące pod red. Anny Wrońskiej, str. 106).
Składniki:
3/4 szklanki mleka,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
1,3 szklanki mąki cynamonowej
olej do smażenia
Mleko wymieszać z jajkiem i olejem, dodać mąkę cynamonową i wymieszać niezbyt dokładnie - powinny być grudki. Patelnię posmarować olejem, rozgrzać na średnim ogniu, łyżką lub chochelka nakładać porcje ciasta, smażyć z obu stron na brązowo. Podawać na gorąco np. z lodami waniliowymi lub kisielem wiśniowym.
Jak ktoś już wypróbuje, to napiszcie tu, czy dobre |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
ewciak
Super Pani Domu
Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 604
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany:
Wto 21:04, 16 Cze 2009 |
|
Zrobiłam dzisiaj, ale zmieniłam ilość proszku - dałam 1 łyżeczkę i soli - tylko 1/2 łyżeczki... Pachniało pięknie dla kogoś kto lubi zapach cynamonu, ale... to koniec zachwytów. Racuchy dla mnie powinny być słodką przekąską, a te miały słonawy posmak. Myślę, że jeśli trzymać się będzie ściśle pierwotnego przepisu, to będą zwyczajnie słone. Z powodu braku lodów(jakichkolwiek) i niechęci do kisielkowatych, racuchy zostały schrupane przy pomocy cukru pudru |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
Maddy
Prawa Ręka Admina
Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy
|
Wysłany:
Wto 22:47, 16 Cze 2009 |
|
A jak mieszałaś tą mąkę - mnie się wydaje, że jak tylko wstrząsać słoikiem, jak jest w przepisie, to się dobrze nie wymiesza i mogą się potem trafić raz bardziej słodkie a raz mniej.
A tak w ogóle, to racuchy chyba zazwyczaj słodkie nie są ( w przeciwieństwie do różnego rodzaju placuszków). |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
ewciak
Super Pani Domu
Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 604
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany:
Śro 0:32, 17 Cze 2009 |
|
Może to smak zapamiętany z dzieciństwa, kiedy moja Babcia robiła racuchy - były słodkie, ale to pewnie za sprawą cukru pudru w mega ilościach I tak na prawdę chyba na miano racuchów zasługują te, które rosną na drożdżach, a nie na proszku, ale głowy nie dam.
Co do mieszania, to do słoika wsypałam najpierw szklankę mąki, potem dosypałam "łyżeczkowe" składniki, wymieszałam łyżką i dalej mieszałam, stopniowo dodając resztę mąki. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |