Autor |
Wiadomość |
natka
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań /Gruszczyn
|
Wysłany:
Wto 11:08, 22 Kwi 2008 |
|
Szybko tanio i smacznie.
Składniki:
ciasto ja na naleśniki z odrobina proszku do pieczenia.
jablka obrane i pokrojone w talarki
śmietana snieżka
mleko
Posypka czekoladowa
Przygotowanie:
Do ciasta dodajemy proszek do pieczenia i talarki.
smarzymy nalesniki .Ubijamy śmietane snieżkę na mleku .Najesniki podaję lekko ostygniete bo inaczej śmietana sie rozpuści.(Można podawać na zimno)Na koniec naleścik i kleksem smietany posypać czekoladką.Mniam mniam
Mój sinus to uwielbia |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
kaskag
Super Pani Domu
Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 597
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
Skąd: podkarpacie
|
Wysłany:
Czw 9:12, 08 Maj 2008 |
|
zrobiłam ostatnio naleśniki z dżemem brzoskwiniowym wymieszanym z borówkami... mmmówię wam pycha |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
AgnesAdv
Prawa Ręka Admina
Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 2040
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy
Skąd: Tychy
|
Wysłany:
Czw 12:17, 08 Maj 2008 |
|
latwo powiedziec ciasto jak na nalesniki. a rozpisac nie mozna? ja nie wiem jak sie robi nalesniki |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
hispana
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 210
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
Skąd: Warszawa
|
Wysłany:
Czw 13:32, 08 Maj 2008 |
|
AgnesAdv napisał: |
latwo powiedziec ciasto jak na nalesniki. a rozpisac nie mozna? ja nie wiem jak sie robi nalesniki |
moje ciasto nalesnikowe robie kompletnie na oko:
maka (ok 2 szklanek)
2 jajka
woda
oliwa, sol
mieszam wszystko do momentu az osiagnie konsystencje smietany, dolewam ok 2 lyzek oleju, szczypte soli i odstawiam na jakies 20 min - to odstawienie jest wazne, bo wtedy maka wiaze ze soba wszystkie skladniki - po tym czasie jesli za geste, dodajemy troche wody i smazymy
konsystencja ciasta zalezy od upodoban gospodyni - ciasto powinno sie wolno rozlewac po patelni aby przykryc cala jej powierzchnie
smazenie:
na patelni powinno byc troszke oleju, patelnia nie moze byc taka, do ktorej przywieraja potrawy
wylewamy taka ilosc ciasta zeby pokrylo cala patelnie (na patelnie o srednicy 23 cm wylewam srednia lyzke wazowa ciasta), krece patelnia tak, zeby ciasto rownomiernie sie rozprowadzilo, na wolnym ogniu czekamy az zetnie sie od gory, nastepnie przewracamy, ja przewracam z podrzucaniem ale wcale tak nie trzeba - mozna przewracac przy pomocy drewnianej lopatki
pierwszy nalesnik nigdy sie nie udaje, najlepszy jest ostatni - tak trzeba wyregulowac temperature/ilosc oleju w ciescie, zeby nie trzeba bylo natluszczac patelni za kazdym razem i zeby nic nie przypalalo sie
to jest praca na wyczucie, trzeba wiele razy sprobowac a w koncu sie uda
mozna do ciasta dodac curku oraz mleka zamiast wody - ja nie dodaje, cukier (i ten zawarty w mleku) karmelizuje na patelni i przypala nalesniki |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
margaretka
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 31
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Łódź
|
Wysłany:
Pon 12:14, 16 Cze 2008 |
|
Można zamiast wody/mleka dać jasne piwo, tylko wtedy naleśniki raczej wytrawne ( np z farszem mięsnym lub kapustą) niż na słodko. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
kaskag
Super Pani Domu
Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 597
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
Skąd: podkarpacie
|
Wysłany:
Śro 7:53, 18 Cze 2008 |
|
a ja wczoraj zrobiłam naleśniki z parówką, pieczarkami, cebulka i żółtym serem. było pyycha |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
Amber
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 12 Maj 2008
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany:
Czw 9:16, 19 Cze 2008 |
|
Ja do ciasta na naleśniki daje same żółtka a potem na końcu dodaje pianę ubitą z białek , wychodzą bardziej puszyste. Zawsze tak robię .I też zawsze robię z mlekiem. |
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Amber dnia Czw 9:17, 19 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group ::
FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)