|
|
Autor |
Wiadomość |
metzli
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany:
Pią 13:52, 05 Cze 2009 |
|
Na początek ważne ostrzeżenie - placki są tanie, łatwe w wykonaniu, ale raczej kaloryczne i przepyszne. Jak się już zje jednego to nie można skończyć, aż się nie wyczerpią Wychodzi tego całkiem sporo.
Składniki:
20 dag mąki
50 dag cukinii
3 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
2 jaja
¼ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
½ szklanki oleju do smażenia
pieprz i sól
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, odsączamy. Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż, usuwamy pestki, miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach i też odsączamy.
Mieszamy ziemniaki i cukinię w misce, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przyprawy ziołowe, roztrzepane jaja, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, musztardę, pieprz i sól.
Masę dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Jeśli będzie zbyt rzadka, możemy dodać jeszcze odrobinę mąki lub bułki tartej.
Nabieramy łyżką nieduże porcje i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.
Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym.
Najlepiej podawać z sosem, np. bakłażanowo-pomidorowym, pieczarkowym albo cebulowym. Równie dobrze smakują bez sosu. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
Aniunitka
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 03 Gru 2007
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraków
|
Wysłany:
Sob 17:47, 06 Cze 2009 |
|
Ja jem cukinię ale w zwykłej panierce. Smakowicie wygląda i na pewno wypróbuję. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
metzli
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany:
Pon 11:14, 08 Cze 2009 |
|
Także uwielbiam cukinię w panierce i dzisiaj mam zamiar nawet to zrobić. Zazwyczaj robię ją w plastrach, ale dzisiaj mam młodziutką maleńką cukinię, więc przetnę ją wzdłuż na pół i tak ją usmażę. Mmniam. Już nie mogę się doczekać obiadu.
Swoją drogą, warto rozwinąć wątek cukiniowy... |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |