|
|
Autor |
Wiadomość |
Maddy
Prawa Ręka Admina
Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy
|
Wysłany:
Nie 12:07, 07 Lut 2010 |
|
Przepis pochodzi z dodatku do "Gazety Wyborczej" (Nowa Kuchnia Polska, zeszyt nr 23 - Spotkanie z jaroszami pod red. Anny Wrońskiej, str. 267 ). Dodatkowo zaznaczono, że jest to przepis Piotra Soliwody, szefa kuchni restauracji "Smaki Warszawy".
Składniki:
1 puszka serc karczochów - 390g,
10 dag koziego sera miękkiego,
100 ml oliwy,
kilka gałązek świeżych ziół (np. majeranku, tymianku, rozmarynu),
2-3 ząbki czosnku,
1 świeża ostra papryczka,
1 łyżka miodu
Serca karczochów odcedzić, włożyć do miski. Do miseczki wlać oliwę, dodać do niej zioła, przekrojone na pół ząbki czosnku i umytą i rozciętą papryczkę oraz miód - wymieszać, zalać karczochy. Zostawić pod przykryciem na dobę w temperaturze pokojowej. Później wyjąć karczochy, ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzchu każdego położyć porcję sera. Piec w 220 stopniach aż ser się roztopi i zarumieni. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
metzli
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany:
Pią 12:49, 12 Lut 2010 |
|
Mmmmmm, coś miłego... Kocham karczochy. Nie jem nabiału od pewnego czasu, będę kombinować z tofu |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
Basiek
Super Pani Domu
Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Chrzanów
|
Wysłany:
Nie 15:40, 14 Lut 2010 |
|
Tofu próbowałam raz, ale może źle podane, bo nie mogłam nawet przełknąć |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |