Forum Perfekcyjna Pani Domu Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Co można zrobić z kalarepy? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
wyrocznia
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 20:09, 13 Sie 2008 Powrót do góry

Dziewczyny, mam takie pytanie: wyrosła nam w ogródku kalarepka - jedna jedyna. Niestety nie wiem, jaką ciekawą potrawę można z niej przyrządzić. Mam nadzieję,że macie jakieś pomysły. Inne jarzynki też mam na grządce, więc nie ma problemu ze składnikami. Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
hispana
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 210 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 9:39, 14 Sie 2008 Powrót do góry

mi najbardziej smakuje na surowo, pokrojona w cienkie plasterki, zamoczona w jakims dipie


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
kropeczka
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 524 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Czw 23:16, 14 Sie 2008 Powrót do góry

a ja kalarepkę jem surową jak jabłko Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
mdobra1
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 113 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 18:02, 17 Sie 2008 Powrót do góry

Dokładnie. Pokrojona w słupki + słupki z marchewki=przegryzka przed telewizor. Zdrowe i smaczne Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
mamuniaewy
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 46 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 19:06, 17 Sie 2008 Powrót do góry

Albo dodawać do rosołu, do zupy jako zaostrzacz smaku, w jarzynowym śmietniczku jest pyszna, można udusić z innymi warzywami i zapiekać pod sosami, trzydzieści lat temu to było sztandarowe warzywo. Jeżeli będziesz mieć więcej, to obierz je cieniutko, wydrąż ostrożnie zostawiając takią czapeczkę, wydrążony miąższ pokrój drobno, do srodka dasz nadzienie jak na gołąbki, obłożysz je tym posiekanym miąższem i upieczesz w piekarniku podlewając bulionem albo sosem pomidorowym na przykład, jeżeli do farszu nie dołożysz mięsa, ale dasz grzyby to masz wegetariańskie danie obiadowe.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
wyrocznia
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 21:05, 17 Sie 2008 Powrót do góry

Dzieki, dzieki wszystkim. Oczywiście skorzystamz waszych pomysłów przy najbliższej okazji Smile
Hmmm...trzydzieści lat temu to mnie na świecie nie było Smile Zaczęło się od tego,że w rządku przeznaczonym na kapustę w naszym ogródku wyrosła kalarepa i ukryła się między głowkami kapusty. Niestety faceci w domu nie wiedzieli, co z niej zrobić, a ja jestem w sumie początkujacą kucharką Cool Wymyśliłam,ze z połowy zrobię sałatkę (3 pomidory 2 ogórki, pół kalarepy - kroimy w paski, dodajemy rozdrobniony czosnek, przyprawę do sałatek, vegetę, oliwę z oliwek, mieszamy - gotowe).
Drugą połowę zapiekłam w sosie mączno-śmietanowo- maślanym i posypałam startym żółtym serem. Miałam wielkie problemy z obraniem i krojeniem, bo nigdy w życiu nie miałam kalarepy w ręce, ale jakoś poszło.Rodzina udała się na zakupy do najbliższej Castoramy więc nie miał się kto ze mnie nabijać Wink Jak wrócili to zjedli, a ja razem z nimi. I smakowało Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
adela
Super Pani Domu
Super Pani Domu


Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 619 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań - Miasto Doznań

PostWysłany: Pon 7:46, 18 Sie 2008 Powrót do góry

I jak się domyślam na wiosnę wysiewasz kalarepkę w ogródku? Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
wyrocznia
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 15:12, 18 Sie 2008 Powrót do góry

adela napisał:
I jak się domyślam na wiosnę wysiewasz kalarepkę w ogródku? Very Happy


Och, chyba się skuszę i wysieję Smile Tym bardziej, że od dziecka cierpię na niedobotry witamin z grupy B, a kalarepka jest świetnym ich źródłem Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Agnieszka
Świeżo upieczona Pani Domu
Świeżo upieczona Pani Domu


Dołączył: 20 Sie 2007
Posty: 138 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: k. Zielona Góra

PostWysłany: Pon 15:29, 18 Sie 2008 Powrót do góry

A u mnie na ogrodzie kalarepy brak...trzeba to na kolejny rok zmienićSmile)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
metzli
Początkująca Pani Domu
Początkująca Pani Domu


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 394 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Wto 23:11, 09 Wrz 2008 Powrót do góry

Przepyszna jest kalarepka podawana jak "tradycyjny kalafior", czyli z bułką tartą na maśle. Tyle że nie gotuje się jej (w bulionie) w całości, ale kroi np. w sześciany. Uwielbiam...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)