|
|
Autor |
Wiadomość |
metzli
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany:
Czw 14:55, 28 Maj 2009 |
|
przepis na 4 porcje
Składniki:
oliwa
2 ładne jędrne bakłażany pokrojone na spore kawałki
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
garść zielonych oliwek
mała garść listków i drobno posiekanych łodyżek natki pietruszki
2 łyżki solonych kaparów
2-3 łyżki octu ziołowego dobrej jakości
5 dużych dojrzałych pomidorów, grubo posiekanych
dowolnie: 2 łyżki migdałów lekko zrumienionych na suchej patelni
Wykonanie:
Weź dużą patelnię, wlej na nią solidną porcję oliwy i postaw na ogniu. Wrzuć kawałki bakłażanów i oregano, przypraw odrobiną soli i potrząśnij, aby warzywa równomiernie pokryły się oliwą. Smaż na dużym ogniu przez 4-5 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Kiedy bakłażany ładnie się przyrumienią dodaj cebule, czosnek i natkę. Smaż jeszcze kilka minut. W razie potrzeby możesz dodać trochę oliwy.
Wrzuć kapary, oliwki i skrop octem ziołowym (z braku octu ziołowego zastąpiłam to pół na pół octem balsamicznym z białym wytrawnym winem). Kiedy cały ocet wyparuje dodaj pomidory i duś na małym ogniu do miękkości, ok. 15 minut. Spróbuj przed podaniem, dopraw w razie potrzeby. Podawaj posypane natką i migdałami. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |