Autor |
Wiadomość |
tabazo
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Czw 19:09, 04 Wrz 2008 |
|
Cześć
mam pytanie jak smażycie filety rybne, aby nie psuły się (rozlatywały) na patelni?
pozdrawiam perfekcyjnych i mniej perfekcyjnych |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
wyrocznia
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Czw 20:11, 04 Wrz 2008 |
|
Ja smażę normalnie na oleju. A obracam dwoma drewnianymi łyżkami - jedna w jednej ręce, druga w drugiej - trochę treningu i da się tego nauczyć. Ponieważ jestem straszną niezdarą, stosuję to tylko do filetów w kostkach. Jak mam takie większe to pomagam sobie talerzykiem, wiem, śmieszne
Oczywiście panieruję przed usmażeniem |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
bazyla
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 29 Cze 2008
Posty: 59
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: okolice Warszawy
|
Wysłany:
Pią 9:25, 05 Wrz 2008 |
|
To ja przy okazji też zapytam o radę.
Gdy smażę filety rybne w kostkach to:
- albo są zbyt przypieczone (ba, spalone) na zewnątrz i dobre w środku
- albo z wierzchu wyglądają OK, a w środku są surowe.
Co robię źle? Ogień pod patelnią ma być duży czy mały? Może tu robię błąd
Filet ma być całkowicie rozmrożony? Taki z kapiącą z niego wodą? Jaki ma być, żeby wyszedł dobry ?
Proszę o poradę |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
Agnieszka
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 20 Sie 2007
Posty: 138
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
Skąd: k. Zielona Góra
|
Wysłany:
Pią 10:30, 05 Wrz 2008 |
|
Mały ogień, ale wtedy długo smaż
Filety całkowicie rozmrożone. Mnie jeszcze nigdy nie "udało się" podać surowej ryby;) Na szczęście:) Już wolę trochę przypalić
Ale mądrala ze mnie;p |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
wyrocznia
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 235
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Pią 17:11, 05 Wrz 2008 |
|
Ja smażę na średnim ogniu, jak jest mniejszy kawałek, to nawet na małej patelce pod przykryciem (podobnie kotlety). Po wyciągnięciu z zamrażarki moczę w gorącej wodzie, a potem biorę suchą ścierkę i wyciskam wodę z fileta. Przed smażeniem można go jeszcze nasolić |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
metzli
Początkująca Pani Domu
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany:
Sob 0:03, 06 Wrz 2008 |
|
Jak smażyłam to miałam średni ogień, bo na wolnym nasiąkały więcej tłuszczem. 3 minuty z jednej i 3 z drugiej strony. Przekładałam łopatką, ew. pomagałam sobie drewnianą szpatułką. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
mdobra1
Świeżo upieczona Pani Domu
Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Sob 16:34, 06 Wrz 2008 |
|
Ja rozmrażam (różnie : jak ma więcej czasu - to zostawiam w lodówce, jak mniej mocze w wodzie), osuszam, przyprawiam - zostawiam na chwilę, panieruje w mące, potem w jajku, potem w bułce tartej i smaże aż do zrumienienia, jesli mam wrażenie, że nie doszły to wkładam na chwilę do piecyka na talerzu. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
kaskag
Super Pani Domu
Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 597
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
Skąd: podkarpacie
|
Wysłany:
Pon 11:21, 16 Mar 2009 |
|
ja rybę panieruję w jajku - bułce tartej - jajku - i znowu w bułce. panierka super się trzyma, nic się nie odkleja. i tworzy się taka chrupiąca skorupka na wierzchu... pycha |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
Zabcia
Super Pani Domu
Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 847
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
|
Wysłany:
Pon 15:53, 16 Mar 2009 |
|
Ja jak chcę szybciutko odmrozić fileta to wkładam go do wody z solą. Sól szybciutko rozpuszcza lód i właściwie po 15 min można już smażyć. Jak się przedobrzy ze solą to jeszcze raz na 5 min zmieniam wode i juz jest oki. Panieruję normalnie w jajku i bułce. Ostatnio jednak rzadziej robię filety ponieważ w sklepach połowa tej wagi to sam lód. Wolę kupić tuszę rybną nie mrożoną |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
franiula
Nieskazitelna Pani Domu
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 1985
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy
Skąd: małopolska
|
Wysłany:
Pon 18:59, 16 Mar 2009 |
|
mnie właśnie zawsze się przy smażeniu rozwalają, |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group ::
FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)