|
|
Autor |
Wiadomość |
Maddy
Prawa Ręka Admina
Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy
|
Wysłany:
Wto 21:39, 30 Cze 2009 |
|
Przepis pochodzi z dodatku do "Gazety Wyborczej" (Nowa Kuchnia Polska, zeszyt nr 9 - Spotkanie pachnące pod red. Anny Wrońskiej, str. 103 ).
Składniki:
1/4 szklanki soku cytrynowego,
1 łyżka grubo mielonego pieprzu,
sól,
1/2 szklanki oliwy,
ok. 1kg filetów z piersi kurczaka
Posypka ziołowa:
1 łyżka listków tymianku,
2 roztarte ząbki czosnku,
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
Do dekoracji:
cząstki cytryny i gałązki tymianku
Zrobić marynatę - wymieszać sok cytrynowy z pieprzem i szczyptą soli. Powoli, ciągle mieszając, wlewać oliwę, aż powstanie emulsja. Można ją też wymieszać w szczelnie zamkniętym słoiczku lub shakerze. Piersi kurczaka przykryć kawałkami folii i lekko spłaszczyć. Gotowe kotleciki przełożyć do foliowego woreczka, wlać marynatę. Woreczek mocno zawiązać i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować posypkę ziołową, mieszając w miseczce wszystkie jej składniki. Zamarynowane mięso osączyć, usmażyć na patelni lub upiec na grillu - wystarczy po 2 minuty z każdej strony. Na każdym kawałku mięsa ułożyć porcję posypki, a przed podaniem udekorować cząstkami cytryny i gałązkami tymianku. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |