|
|
Autor |
Wiadomość |
Maddy
Prawa Ręka Admina
Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy
|
Wysłany:
Wto 20:16, 09 Cze 2009 |
|
Przepis pochodzi z dodatku do "Gazety Wyborczej" (Nowa Kuchnia Polska, zeszyt nr 8 - Spotkanie nieoczekiwane pod red. Anny Wrońskiej, str. 88 ).
Składniki:
4 łyżki oliwy,
1/2 cytryny,
3 łyżeczki miodu (lipowy, akacjowy, wielokwiatowy),
30 dag ryżu (gotowego w 10 minut)
garść bakalii (rodzynek, orzechów, suszonych moreli),
bulion drobiowy,
1 łyżeczka masła,
4 filety z piersi kurczaka,
przyprawa do kurczaka,
pieprz,
2 cebule pokrojone w cienkie piórka,
garść grubo pokrojonej natki
Na patelnię wlać oliwę, do zimnej włożyć pokrojoną na kawałki cytrynę, lekko podgrzać na małym ogniu ( nie smażyć). Po chwili dodać miód i wymieszać. Piersi kurczaka natrzeć przyprawą i pieprzem, potem posmarować połową cytrynowej oliwy i przełożyć na rozgrzaną suchą patelnię. Podsmażyć z obu stron ( na złoty kolor). Z pozostałej oliwy wyjąć cząstki cytryny. Oliwę wlać na patelnię, zeszklić na niej cebulę, wlać trochę bulionu i poddusić prze minutę. Ryz ugotować i wymieszać z niezbyt drobno pokrojonymi bakaliami, dodać masło i jeszcze raz wymieszać. Na końcu połączyć z duszoną cebulą i grubo pokrojoną natką. Podawać do kurczaka. Dwie uwagi - zamiast natki można dodać miętę świeżą do ryżu, a zamiast ryżu można dać kuskus.
Hmm, przepis brzmi smakowicie, a że ja głównie podaję kurczaka w różnych wariacjach, to chyba się skuszę na wypróbowanie. |
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Maddy dnia Czw 15:39, 11 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |