|
|
Autor |
Wiadomość |
kaskag
Super Pani Domu
Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 597
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
Skąd: podkarpacie
|
Wysłany:
Wto 13:50, 15 Lip 2008 |
|
TRUSKAWKOWIEC
Upiec biszkopt.
Krem:
1 szklanka mleka
2 łyzki cukru
2 łyżeczki kopiate mąki ziemnieczanej
2 żółtka
1 kostka masła
2 łyżeczki spirytusu
Żółtka i mąkę rozmieszać z częścią mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego wlać rozrobiony budyń, mieszać cały czas, żeby nie zrobiły się grudki. Ugotowany krem zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło, dodawać po łyżce zimny krem, ucierać na pulchną masę. Na końcu dodać spirytus.
• 500 g truskawek (mogą być mrożone)
• 2 galaretki
Biszkopt po ostygnięciu włożyć z powrotrem do tortownicy, wyłożyć masę (dobrze rozsmarowac ją do brzegów blaszki, żeby nie było otworu w który mogłaby spłynąć galaretka) ułozyć truskawki. Włożyć do lodówki żeby masa stężała.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (3 szklanki wody na dwie galaretki), ostudzić. Zimną galaretką zalać truskawki, zostawić w lodówce na kilka godzin. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |