|
|
Autor |
Wiadomość |
kaskag
Super Pani Domu
Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 597
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
Skąd: podkarpacie
|
Wysłany:
Pon 13:56, 27 Kwi 2009 |
|
Ciasto:
8 białek
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
10 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag rodzynek
10 dag kokosu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki wody
5 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
40 dag masła
Poncz do nasączenia delicji:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki spirytusu
Ponadto:
ok. 2 opakowania ciastek „Delicje” (pomarańczowe!!!)
2 galaretki brzoskwiniowe
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką i proszek do pieczenia. Masę podzielić na dwie części i upiec osobno 2 placki.
Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą lub mlekiem) zagotować. Budynie, żółtka i mąkę pszenną rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodają porcjami budyń. Krem podzielić na 3 części.
Na pierwszy placek wyłożyć jedną część kremu następnie nasączone ponczem ciastka Delicje czekoladą do dołu (poncz: kawę rozpuszczalną zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić, a następnie dodać likier orzechowy lub spirytus, wymieszać i łyżeczką polewać spody Delicji).
Na Delicje wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę brzoskwiniową, rozpuszczoną wcześniej w 3 1/2 szklanki gorącej wody(Schłodzić w lodówce... |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |