|
|
Autor |
Wiadomość |
kaskag
Super Pani Domu
Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 597
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
Skąd: podkarpacie
|
Wysłany:
Pon 10:00, 09 Mar 2009 |
|
Wczoraj jadłam - pycha.
BISZKOPT JASNY:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształ
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT Z MAKIEM:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki suchego maku
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 1 galaretka czerwona
- 1-2 łyżki cukru pudru
MASA BUDYNIOWA:
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła
DODATKI:
- 3 paczki herbatników szkolnych
- rum
- herbata
- polewa czekoladowa
BISZKOPT JASNY:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, dobrze ubić. Dodać żółtka, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wylać na blaszkę (25x35), piec ok. 30min.
BISZKOPT Z MAKIEM:
Wykonać tak samo jak biszkopt jasny tylko mąkę wymieszać z suchym makiem.
Piec na blaszce takiej samej wielkości co biszkopt jasny.
MASA ŚMIETANOWA:
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę.
MASA BUDYNIOWA:
Z mleka,cukru i budyniu ugotowac budyń, wystudzić.
Utrzeć masło, dodać zimny budyń.
PRZEŁOŻENIE:
- biszkopt jasny- masa śmietanowa- biszkopt z makiem- masa budyniowa
- herbatniki szkolne nasączone herbatą z rumem lub samą herbatą- polewa |
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez kaskag dnia Pon 10:01, 09 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |