|
|
Autor |
Wiadomość |
Maddy
Prawa Ręka Admina
Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy
|
Wysłany:
Nie 11:56, 07 Lut 2010 |
|
Przepis pochodzi z dodatku do "Gazety Wyborczej" (Nowa Kuchnia Polska, zeszyt nr 2 - Spotkanie w kolorze czekolady pod red. Anny Wrońskiej, str. 22 ). Osobiście przeze mnie wypróbowany! Są bardzo smaczne, z takim fajnym posmakiem czekolady, mniam
Składniki:
2 szklanki mąki,
1/3 szklanki kakao,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
20 dag masła,
1/2 szklanki cukru,
1 jajko,
olejek waniliowy,
15 dag posiekanej czekolady deserowej (gorzkiej),
1/2 szklanki posiekanych orzechów lub migdałów (można pominąć i tak wyjdą ),
1 szklanka cukru pudru.
Najpierw trzeba wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Masło ucierać z cukrem, potem dodać jajko i kilka kropli olejku, dobrze wymieszać. Następnie powoli, po łyżce dodawać suche składniki, mieszając mikserem na najwolniejszych obrotach. Na końcu dosypać czekoladę i orzechy, delikatnie wymieszać, utoczyć kulę i schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Następnie z ciasta uformować wałek i kroić go w plastreki (grubości ok. 5-7 mm). Kółka obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze. Piec ok. 10 minut w 160 stopniach. Na koniec można jeszcze raz posypać cukrem pudrem. |
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |