|
|
Autor |
Wiadomość |
Maddy
Prawa Ręka Admina
Dołączył: 11 Wrz 2008
Posty: 522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy
|
Wysłany:
Nie 18:04, 15 Mar 2009 |
|
Przepis pochodzi z dodatku do "Gazety Wyborczej" (Nowa Kuchnia Polska, zeszyt nr 2 - Spotkanie w kolorze czekolady pod red. Anny Wrońskiej, str. 22 ). Osobiście przeze mnie wypróbowany! Ciastka bardzo smaczne, mocno czekoladowe. Można ew. dodać jeszcze jedno białko, bo tak to dość szybko mocno gęstnieje.
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
2 białka
1/2 szklanki cukru
kilka kropli olejku waniliowego
1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- roztopić ok. 180-200 g czekolady, resztę zetrzeć na tarce, roztopioną ostudzić
- białka ubić ze szczyptą soli
- do piany dodawać stopniowo cały czas ubijając olejek i cukier
- potem ostrożnie dolać czekoladę stopioną, dodać wiórki i czekoladę startą, delikatnie zamieszać
- piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok. 15-20 minut.
Smacznego! |
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Maddy dnia Czw 16:15, 11 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |